La Universitat de Girona (UdG) destinarà 5 MEUR a dos programes d'ajudes per a professorat i grups de recerca. Concretament, 2 MEUR s'invertiran en ajudes per a tot el personal docent investigador que vulgui millorar el seu currículum i aconseguir acreditacions. Els 3 MEUR restants es destinaran als grups de recerca. Els d'àmbit tecnològic i científic disposaran de diners per comprar aparells i els d'àmbit humanístic podran adquirir bibliografia. El rector de la UdG, Sergi Bonet, ha explicat que tots els grups de recerca i tots els professors hi podran optar. Els dos programes estan inclosos dins el pressupost del 2017 i es paguen amb part dels diners reservats per salvar el Parc Científic de la UdG. Com que no hi ha hagut acord entre administracions i el jutge l'ha enviat a liquidació, la UdG ha destinat aquests diners a d'altres projectes. El pressupost del 2017 arriba als 91,5 MEUR.

La Universitat de Girona havia aprovat destinar 3,4 MEUR a eixugar part del deute del Parc Científic i Tecnològic i, així, contribuir a superar el concurs de creditors. A darrera hora, i buscant un acord a contrarellotge, va consignar també un xec per 2,5 MEUR davant de notari per intentar arribar a una solució. Com que aquest acord entre administracions no ha estat possible i el jutge ha enviat el complex a liquidació, la UdG ara pot disposar d'aquests diners.

A falta de tancar la liquidació del 2016, el rector de la UdG, Sergi Bonet, creu que la universitat tindrà un romanent proper als 7 MEUR. Bona part d'aquests diners són, doncs, les partides reservades per al Parc (5,9 MEUR) que, ara, serviran a beneficiar professorat i grups de recerca.

Per una banda, es crearà un programa dotat amb 2 MEUR per ajudar econòmicament personal docent investigador (PDI) per millorar el seu currículum. En el món acadèmic, els professors han d'anar acreditant trams de recerca i d'altres requisits per optar a places i anar millorant la seva situació laboral dins la universitat. Amb aquests ajuts, la universitat vol garantir-los uns recursos per dedicar-se a millorar el seu currículum.

Per altra banda, s'invertiran 3 MEUR en compra d'aparells científics i també en adquisició de nova bibliografia. Els diners aniran destinats a tots els grups de recerca i, segons els integrants de cada grup, els pertocarà una quantitat. Bonet ha explicat que en el cas dels grups de recerca d'àmbit científic els diners aniran per comprar infraestructura científica i, en el cas dels grups humanístics i socials, se'ls facilitarà l'adquisició de bibliografia.

Programes pensats per a tothom

El rector de la UdG ha defensat que els dos programes aniran destinats a tots els professors i a tots els grups de recerca. "En moments com ara no podem deixar cap àmbit al darrera, no es tracta de competir entre si sinó de millorar respecte si mateixos", ha manifestat el rector. Bonet reconeix que és un planejament molt particular de l'equip de rectorat i que no tothom el pot compartir. "N'hi ha qui ho critica perquè diuen que és cafè per a tothom però és el nostre plantejament, la universitat ha de ser universal i ajudar tothom", ha defensat.

Una evolució pressupostària a l'alça

Aquests programes s'inclouen en el pressupost del 2017, que ja s'ha aprovat i compta amb el vistiplau del Consell Social de la UdG. Els comptes de la universitat per a aquest any arriben als 91,5 MEUR (el 2016 va ser de 89,3 MEUR). El rector ha destacat que, des del 2013, hi ha hagut una projecció a l'alça i que han crescut tant les transferències de la Generalitat (la quantitat varia segons el nombre d'estudiants) com els ingressos per les matrícules.

Si l'any 2013 la UdG ingressava 49,4 MEUR de la Generalitat, el 2017 en rebrà 53,5 MEUR. El mateix ha passat amb els ingressos per les matrícules, que han passat dels 23 MEUR del 2013 als 26,4 MEUR del 2017. "Podem dir que hem aconseguit un creixement consolidat dels ingressos", ha manifestat Bonet.

El rector de la UdG, però, s'ha mostrat molt crític amb les restriccions que s'apliquen al capítol 1 (de personal). Lamenta que no els permeten augmentar el nombre de contractes ni la massa salarial i que això perjudica la qualitat docent i la recerca. "Tenim envelliment de la plantilla i també molta inestabilitat laboral del professorat, sobretot d'aquells de més de 40 anys", ha manifestat.

Per això, Bonet remarca que el finançament de les universitats públiques ha de tendir a la mitjana de la OCDE. Segons els indicadors d'aquest organisme internacional, el PIB que s'inverteix en universitats hauria de ser de l'1,22% mentre que, segons Bonet, a Catalunya és del 0,8%. El mateix passa amb el preu dels estudis. Segons la mitjana dels països de l'OCDE, els estudiants paguen el 14% del preu real. En canvi, a Catalunya els alumnes paguen entre el 25%-30% del total.