L'Ajuntament de Girona vol crear una nova llicència per permetre actuacions musicals de petit format a bars i restaurants. La normativa catalana només permet concerts als establiments catalogats com a bars musicals o cafès teatre i, des de l'Ajuntament, treballen en una nova legislació pròpia que sigui més flexible i no obligui els locals a fer obres d'insonorització si volen programar música en viu. «La idea és la del pub anglès, on es pot gaudir de la música en viu», va avançar ahir el regidor de Cultura, Carles Ribas. Tanmateix, va remarcar que aquesta aposta no ha de menystenir el descans dels veïns ja que les actuacions es farien, com a molt, fins a quarts d'onze de la nit. El regidor va assegurar que Girona ha de ser «referent» en programació musical i que els concerts s'han d'estendre arreu de la ciutat, no només al centre. A més, va animar la resta de grups del consistori a liderar una iniciativa legislativa per aconseguir que l'Estat rebaixi als 50 euros la quota que paguen els «autònoms creadors».

L'Ajuntament de Girona vol que els bars i els restaurants de la ciutat puguin programar actuacions de música en directe i està buscant la manera de donar-hi cobertura legal. La normativa catalana fixa els criteris que han de complir els locals que ofereixen programacions musicals. Per començar, han de tenir la llicència de bar musical o cafè teatre, que els permet obrir fins a les tres de la matinada però que, alhora, els obliga a garantir unes mesures d'insonorització del local. Si no tenen aquesta categoria, bars i restaurants comuns poden demanar un permís d'activitat musical extraordinària que s'ha de tramitar, cada vegada que organitzen un esdeveniment. I com a màxim, la llei els permet fer dotze activitats extraordinàries a l'any.

Des de l'Ajuntament, en canvi, volen que els bars i restaurants de la ciutat puguin apostar per la música en viu sense necessitat d'haver d'adaptar els locals o modificar la llicència. Es tractaria d'un permís municipal (o llicència) que garantiria que els bars i restaurants de tota la ciutat poguessin oferir «càpsules musicals», és a dir, concerts de petit format en horari diürn. Ribas va explicar que ja hi estan treballant i que garantiran que no perjudiqui el descans dels veïns.