La CUP de Girona ha demanat a l'Ajuntament que faci un estudi sobre els pisos turístics il·legals que hi ha a la ciutat per tal de fer-hi front. La formació, que ha mostrat el seu suport a les dues associacions que aquest vespre han organitzat un debat per parlar de la situació, denuncia la «pressió» que estan vivint molts veïns i veïnes de l'entorn del Barri Vell per convertir els seus pisos en habitatges d'ús turístic.

Així, els cupaires reclamen al govern de la ciutat que actuï «de forma urgent» davant la massificació de pisos turístics. Segons les dades de la CUP, entre 2013 i 2016 el nombre d'habitatges d'ús turístic registrats a la ciutat s'ha multiplicat per onze, passant de 31 a 342. D'aquests, indiquen, un 59% són al Barri Vell, un 15% a l'Eixample Nord i un 10% al Mercadal.

La CUP recorda que en el ple de febrer ja van fer un prec sobre aquesta qüestió, però l'alcaldessa, Marta Madrenas, va negar que hi hagués cap problema i va descartar prendre mesures especials. Dos mesos després, els cupaires asseguren que han rebut «múltiples queixes i missatges de preocupació» per part de gent que viu al Barri Vell i rodalies. Segons indiquen, els han fet saber la «pressió i insistència» per part d'empreses perquè venguin o lloguin els seus habitatges per convertir-los en vivendes d'ús turístic. A més, també asseguren tenir constància que s'estan venent edificis sencers a inversors estrangers per a fer-hi apartaments per a turistes.

Davant d'això, la CUP reclama al govern municipal que faci un estudi acurat sobre el fenomen, per tal de comptabilitzar el nombre de pisos turístics il·legals i poder perseguir aquesta pràctica. A més, reclamen que adopti una bateria de mesures per regular la proliferació d'allotajments turístics i per frenar les conseqüències negatives que la seva existència pot provocar en termes de cohesió social i d'accés a l'habitatge.

Suport als veïns

Així, la CUP ha mostrat el seu suport a les entitats veïnals -Associació Cultural Burg de Sant Pere de Galligans i Associació de Veïns del Barri Vell- que avui a les vuit del vespre organitzaran una reunió per debatre sobre el tema.