a fira Ciència entre Tots va portar un miler de professors i alumnes d'instituts d'arreu de Catalunya a Girona per exposar prop de 400 experiments. Aquesta era la quarta edició d'un esdeveniment que ha anat creixent tant en nombre d'instituts participants com en alumnes i professors que volen presentar els seus treballs. Un dels organitzadors de Ciència entre Tots, Tavi Casellas, va explicar que es tracta d'una fira consolidada, on el ciutadà descobreix que la ciència «no és una qüestió que es limiti als laboratoris». Casellas va destacar que, tot i que la majoria de centres participants són gironins, aquest any també van ser a Girona estudiants i docents d'altres zones de Catalunya i del País Valencià.

Prop de 800 alumnes de diversos instituts catalans han mostrat uns 400 experiments jugant amb la química i la física. Als estudiants els han acompanyat uns 200 professors i divulgadors de difrents parts de l'estat.

Entre els participants hi havia alumnes d'instituts gironins, majoritàriament de Batxillerat i ESO, tot i que també s'hi van acostar universitaris i altres col·lectius com els Mossos d'Esquadra, que mostraven als nens tècniques que fan servir en la investigació de casos.

Per poder participar a la fira Ciència entre Tots, cada institut s'havia d'inscriure i comunicar el nom dels alumnes. Per poder arribar fins aquí, els estudiants havien de presentar el projecte al professor i aquest, fer-ne una valoració. Ciència entre Tots és una iniciativa del Departament d'Ensenyament i compta amb la col·laboració d'altres institucions com l'Ajuntament de Girona, la Diputació i l'Obra Social de La Caixa i té el patrocini de la Diputació, el Consell Comarcal, la Fundació Princesa de Girona i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia.

Entre els adolescents que presentaven els seus projectes, molts repetien. És el cas de la Laia Riart, del Col·legi Montessori-Palau, que va explicar que l'experiència de l'any passat li va agradar molt i per això havia volgut tornar.

Les seves companyes, Paula Bracons i Mar Falgueras, s'estrenaven aquest any però tenien clar que hi tornarien. Totes tres van destacar que no només serveix per mostrar el que has fet sinó per aprendre i agafar noves idees de cara a properes edicions. La Mar va detallar que ha trobat moltes amigues d'altres instituts amb experiments «molt originals».

Els professors dels 800 participants van estar al costat dels joves durant tot el procés. El docent Josep Martí, de l'Institut de Sant Feliu de Guíxols, va destacar «el gran treball que hi ha al darrere» de cada experiment.

Martí va indicar que per als professors «és un honor» poder estar al costat dels alumnes un dia com aquest. El docent va explicar que el seu institut ha estat present a cada edició i ha felicitat l'organització. «La veritat és que és una plataforma ideal per als joves perquè es motivin», va comentar.