La comunitat salesiana de Girona celebrarà el proper diumenge, 14 de maig, el 125è aniversari de la seva arribada a la ciutat. Un segle i quart durant el qual han deixat una petjada profunda en la ciutat i sobretot en els seus joves, primer a Pont Major i actualment amb la tasca que realitzen a la parròquia de Santa Eugènia.

Segons va explicar l´historiador i salesià Ramon Alberdi, la comunitat va arribar a Girona perquè hi havia la petjada de Don Bosco, que va fer estada a la Casa Carles de la ciutat el 6 de maig de 1886, de camí a França. Però no va ser fins el 1891 que Felip Rinaldi, llavors director dels Tallers de Sarrià (Barcelona), va enviar cap a Girona el sacerdot gallec Manuel Benito Hermida Pérez i el clergue Dionisio Vicentin, encara estudiant. El seu primer destí va ser el número 128 del carrer de Pedret, on el dia 14 es col·locarà una placa commemorativa. Des d´allà, van començar a treballar per poder habilitar la vella masia de la Manola per convertir-la en la llar salesiana a la ciutat.

El 8 de maig de 1892 es va poder inaugurar a la Manola un nou Oratori Festiu, també anomenat Esplai Dominical, on oferien activitats i jocs per als més petits. També van posar en funcionament una petita escola gratuïta mentre iniciaven la construcció d´un edifici de nova planta per poder créixer. Així, la Granja Salesiana de Sant Isidre es va poder inaugurar a Pont Major el 1893, i el pare Santiago Ghione va ser l´encarregat de consolidar-la tot rebent un nombre cada cop més gran d´alumnes, alguns dels quals interns. Aquesta va ser la primera granja-escola que van tenir el salesians a tot l´Estat espanyol, i tenia com a objectiu combinar l´ensenyament catòlic amb l´agricultura, de manera que els fills de la pagesia gironina més desfavorida poguessin sortir-ne ben instruïts.

Quan aquest espai va quedar petit, va sorgir la idea de construir el santuari de Maria Auxiliadora, que després de nombroses dificultats -degut als aiguats i la manca de recursos- es va convertir en realitat l´any 1901.

Els successors de Ghione van continuar expandint la tasca dels salesians a Girona. El curs 1924-25 va entrar en funcionament un nou col·legi de primària al costat de la Granja-Escola, i l´any 1928 s´hi va sumar també una casa-seminari de formació per a joves salesians. Per tot plegat, van haver d´aixecar un nou edifici.

Després del parèntesi que va suposar la Guerra Civil, el salesians van reprendre la seva activitat, tot i que van acabar tancant l´internat i tampoc es va reprendre l´activitat de la granja-escola. L´any 1943 es va crear l´Associació d´Antics Alumnes, que segueix essent molt activa i que ha estat la impulsora, de fet, de la celebració del 125 aniversari. En canvi, sí que va continuar l´oratori Festiu i el seminari-col·legi, tot i que la manca de seminaristes va fer que també s´acceptessin alumnes externs.

L´any 1972, el descens d´alumnes va permetre llogar una part de l´espai al Ministeri, que també el va dedicar a l´ensenyament. El curs 1977-78 el seminari va traslladar-se a Mataró, i el poc després bisbe Jaume Camprodon va encarregar als salesians la gestió de la parròquia de Santa Eugènia.