La zona que comprèn el parc Arqueològic de Girona, el calvari i la muntanya de la O serà un dels recorreguts estrella de la 62a edició de Temps de Flors, que es podrà veure a partir de demà i fins al 21 de maig. Es tracta d'una zona que no només sorprendrà els visitants, sinó que també és desconeguda per a molts gironins. En els darrers mesos, l'Ajuntament de Girona ha arranjat i desbrossat els seus camins, i més d'un centenar de persones d'una quinzena d'oficis diferents han treballat per poder mostrar el millor d'aquest paisatge de cara a Temps de Flors. Per això, al llarg del recorregut es podran veure diverses intervencions d'art natura (land art) que permetran conèixer alguns dels racons més desconeguts de la zona. En total, es tracta d'una àrea de 21 hectàrees i més de tres quilòmetres de camins i cor­riols que entrellacen diversos vestigis, com ara el riu Galligants i les seves fonts, el convent, la mina i l'ermita del Calvari, la muntanya de la O, la Catedral i Sant Pere. L'organització calcula que es necessitaran 45 minuts per recórrer, a peu, la zona.

El recorregut recomanat per fer aquesta visita surt de la plaça de la Catedral pel portal de Sobreportes, i a mà dreta s'enfila pel passeig Arqueològic. Tot seguit recorre un tros de muralla on es poden veure les torres Cornèlia i Júlia (del segle XIV). Allà, els visitants podran gaudir de diferents propostes florals, com el Passadís Floral. A continuació, gràcies al projecte Strip-tease, es podrà descobrir el patrimoni que s'amaga al vessant obac del Galligants, entre Sant Pere i la Muntanya de la O.

La muntanya de la O, amb un cim de 175 metres, està coronada per les restes del fort del Calvari, des d'on hi ha molt bones vistes de tota la ciutat de Girona. Segons el portal Pedres de Girona, aquest fort es va construir l'any 1675 com a defensa de la ciutat dels atacs dels francesos, aprofitant l'antiga capella de Nostra Senyora de la O i les dependències dels ermitans que l'habitaven. A més, es va aprofitar una pedra de grans dimensions com a torre de guaita, que podia dominar la vall de Sant Daniel. El fort va ser destruït per l'artilleria francesa el 1809.

Consulta el nostre Especial Temps de Flors