Després que fa un parell de setmanes més de 60 veïns es reunissin per debatre sobre la proliferació de pisos turístics al Barri Vell i Sant Pere de Galligants, la discussió sobre l'augment d'aquest tipus d'habitatges va arribar dilluns al ple de Girona, quan gairebé tota l'oposició (ERC-MES, CUP i PP) va preguntar a l'equip de govern sobre aquesta qüestió. La regidora de Turisme, Glòria Plana, va garantir que l'Ajuntament aposta pel turisme de qualitat, va explicar que la ciutat té moltes menys places hoteleres que ciutats similars com Santiago de Compostel·la o Toledo i va reiterar que cal esperar a tenir el Pla Estratègic de Turisme, que està a punt d'adjudicar-se, per decidir si cal prendre alguna acció. Per això, la regidora va demanar a l'oposició «que no faci demagògia» amb aquest tema i que no cultivin la turismofòbia. Tot i això, el tema continua preocupant als veïns. Fa pocs dies, han penjat una pancarta al carrer Jaume Pons, al barri de Sant Feliu, en contra de l'augment de pisos turístics.

Ja fa mesos que el debat està sobre la taula. En només un any, la xifra d'apartaments turístics ha passat de 202 a 361, de manera que la preocupació d'una part dels veïns i l'oposició s'ha fet palesa. L'Ajuntament, però, argumenta que no és que hagi augmentat el nombre de pisos, sinó que s'han regularitzat molts dels que ja existien. En aquest sentit, Plana va explicar dilluns que l'Ajuntament vol aconseguir un equilibri entre el benestar dels veïns del Barri Vell, que segons assegura és una prioritat, i el turisme, que segons va recordar, és un dels sectors productius més importants de la ciutat. «Ens aporta una riquesa que no podem deixar perdre», va indicar.

De la mateixa manera, Plana va recordar que ja han tret a licitació el Pla Estratègic de Turisme, que ha de marcar unes línies de qualitat i de turisme sostenible per minimitzar al màxim les molèsties als veïns.

ERC-MES, però, creu que encara falta massa temps perquè es facin públiques les conclusions del pla i creu que cal actuar abans. Per això, ha demanat un pla de xoc amb incentius per al lloguer d'ús residencial o fer front als pisos turístics il·legals.