L'Associació Turística d'Apartaments (ATA) ha valorat la polèmica a l'entorn dels pisos turístics al Barri Vell de Girona. El seu president, Lluís Parera, assegura que existeix un "volum equilibrat" i que, amb les dades actuals, no creuen que calgui limitar-lo (al Barri Vell n'hi ha 256). També afirma que no tenen constància que els turistes que es decanten per aquest tipus d'allotjament generin ni queixes ni problemes.

Tanmateix, estenen la mà per trobar-se amb els veïns molestos per la proliferació d'aquests pisos turístics per tal de canalitzar les seves inquietuds. Parera ha assegurat que "l'enemic a combatre" és l'apartament il·legal i demana més pressió a l'administració. Recorda que des de l'associació poden tramitar totes les queixes i denúncies d'apartaments il·legals per tal que la Generalitat els acabi sancionant. El 40% de les places turístiques de la ciutat són apartaments.

Alguns veïns han penjat pancartes en contra dels pisos turístics i, fins i tot, han organitzat una assemblea per tractar el tema. Des del consistori, refermen que no hi ha massa apartaments turístics i que no els consten denúncies. Des de l'Associació d'Apartaments Turístics ha volgut aportar la seva visió sobre aquest assumpte.

Ho han fet posant sobre la taula algunes dades per valorar "objectivament" la situació. Al Barri Vell de Girona hi ha 257 apartaments turístics registrats (no es poden comptar, per tant, els il·legals) i, en global, suposen el 40% de l'oferta turística. A més, apunten que no ha baixat l'empadronament de veïns al Barri Vell i que hi ha 123 pisos buits.

"Per tant, no es pot dir que per culpa dels apartaments turístics es fa fora els veïns o no hi ha pisos per llogar tot l'any", ha manifestat el president, Lluís Parera, que apunta que la recuperació econòmica és el que hi ha al darrera de l'increment del preu dels lloguers.

També han volgut comparar la situació de Girona amb d'altres ciutats equivalents, com Tarragona. Segons Parera, a la capital tarragonina els apartaments turístics suposen el 64% del total de places i, en xifres absolutes, n'hi ha més que a Girona.

Buscar un equilibri amb els veïns

Per tot plegat, des de l'ATA afirmen que el volum de pisos turístics "és baix" i que encara hi ha marge per créixer. Des del consistori s'està elaborant el Pla estratègic de turisme que, a finals d'any, haurà de determinar si cal posar un límit als apartaments turístics i quina xifra és la idònia. Segons Parera, caldria posar un límit només si està en risc l'equilibri entre veïns i turistes, una situació que afirma que no es produeix actualment.

"No podem posar traves al turisme si Girona és una ciutat atractiva per al turisme familiar, cultural i esportiu", ha manifestat Parera. A més, apunta que en d'altres ciutats on s'ha posat límit a aquest sector (com a la Barceloneta) ha crescut l'especulació i el negoci il·legal.

L'associació assegura que no li consten queixes ni denúncies provocades pels visitants que lloguen apartaments turístics però estén la mà als veïns neguitosos o molestos per la proliferació d'aquests pisos. De fet, ja han establert algun contacte i volen reunir-s'hi properament. "Hem de trobar solucions conjuntes per combatre també tipus de públic que no ens interessin", ha manifestat.

Parera ha recordat que tenen oficina oberta on qualsevol veí s'hi pot adreçar per posar una queixa o també denunciar (de manera anònima) si descobreix que algun apartament opera de manera il·legal.

Lluita contra els apartaments il·legals

L'ATA també està recopilant dades per saber quants apartaments sense llicència estan funcionant a Girona. "Aquest és el nostre enemic a combatre", remarca Parera. Des de l'associació han demanat més recursos per perseguir aquesta mala praxis que, segons lamenten, fa mal al sector professional.

Malgrat que la competència sancionadora és de la Generalitat, el president de l'ATA recorda que un ajuntament pot retirar també la llicència a una apartament legal que acumuli queixes o denúncies. L'ATA considera que no hi ha prou pressió per part de l'administració i que caldria perseguir més els qui anuncien pisos il·legals a través d'Internet i xarxes socials.

Parera també demana no comparar Girona amb Barcelona i considera que la ciutat comtal és "l'anti-exemple" en la gestió dels apartaments turístics. "Girona té personalitat pròpia i estem fent les coses bé, hem de fugir el model de Barcelona", ha manifestat.