L'Ajuntament de Girona calcula que aquest any hauran passat per Temps de Flors entre 240.000 i 250.000 persones, una xifra similar a l'edició del 2016. Ho fa a partir de dades comparatives de consultes a les oficines de turisme ( 8.278 enquestes, per 8.510 l'any anterior) i tenint en compte l'entrada de gent en diferents punts amb comptadors, com ara els museus, per on van passar 217.446 persones (l'any anterior, 248.927 ). La majoria són de l'Estat espanyol (68,14%, tot i que tot i que baixa un 17,43%), sobretot de les comarques gironines i barcelonines. Els francesos han estat un 12,44% i els britànics el 5%. Els nord-amercians (un 97,7% més) i els asiàtics (un 83% més) han pujat notablement respecte a l'any passat. D'aquí a unes setmanes es donarà una dada més exacta, d'acord amb les dades dels telèfons mòbils a la ciutat aquells dies i les diferents interactions que van tenir.

D'altra banda, la regidora de Turisme, Glòria Plana, va assegurar ahir que per aquesta edició s'havien comprat un 10,2% més d'unitats florals que per l'any passat. El 2016 hi havia 134 punts florals amb 179 projectes i engany s'ha arribat a a 156 punts i 195 projectes.

Lluny de fugir de la polèmica sobre la presència de flors als muntatges, la representant municipal ha estat contundent: «Hi ha hagut molta flor. Molta. El que ha passat és que a les escales de la Catedral no n'hi havia. Però, per exemple n'hi havia molta als soterranis de la Catedral. Si l'any vinent no n'hi ha al soterranis i sí a les escales de la Catedral potser no hi haurà aquest rebombori», va dir. Va lamentar les «critiques parcials» d'aquest tipus i va assenyalar que «la gent que ha vist tots o quasi tots els muntatges no diu que no hi havia flors».

Respecte al muntatge a l'escalinata va indicar que era «trencador, innovador i minimalista», permetia caminar pels noranta esglaons i que una comissió d'experts el va considerar idoni.

Les aglomeracions i els barris

La regidora va admetre que les aglomeracions i les cues per entrar en espais com ara Sant Lluc o els Banys Àrabs els «preocupa» i que a partir de la setmana vinent ja treballaran per estudiar com resoldre-ho. Va garantir però, que no es farà pagar per fer entrar-hi menys gent perquè això, a parer seu, seria «perdre l'essència» de Temps de Flors. «Hem de buscar altres solucions», va comentar.

Sobre si Temps de Flors s'ha d'expandir als barris, la regidora va admetre que hi ha debat entre els organitzadors perquè tenen visions diferents, ja que uns recorden que l'aposta és al Barri Vell i altres volen implicar-hi tota la ciutat. Ahir ERC-MES va reclamar propostes florals al parc Central per unir sant Narcís, amb la Devesa i el Barri Vell.

Pel que fa a l'ocupació dels hotels, hostals i apartaments integrats a l'Asssociació d'Hostaleria, ha pujat respecte a l'any passat, passat, fins a ser del 88,45% de mitjana durant els deu dies. En part es deu a l'increment de visitants francesos i anglesos, que se solen quedar a dormir entre una i dos nits els primers i entre 3 i 4 nits els segons.

«Les dades són molt positives i podem concloure que Temps de Flors ha estat un èxit. Hem mantingut el nombre de visitants i ens situem amb una quantitat sostinguda que pensem que la ciutat pot assumir, tant pel que fa a serveis municipals com a serveis de ciutat. La ciutat està ben preparada per rebre aquest volum de visitants», va remarcar Plana, que va explicar que s'ha reduït un 80% la campanya de difusió de l'esdeveniment en els darrers dos anys (passant de 119.000 a 25.000 euros).

Altres dades desgranades ahir són els 17.000 menús servits dins la proposta Gastroflors (2.000 més que l'any passat) o els 4.200 productes servits dins de Flors de nit (còctels, tapes i altres propostes), segons l'establiment), un 10% més que l'any anterior. El trenet també va augmentar un 37,9% el nombre d'usuaris respecte del 2016, gràcies a l'augment de trenets i parades.

La regidora va acabar agraint la tasca del miler de voluntaris, de les quatre entitats vinculades a la mostra i de les brigades municipals i també «la paciència dels veïns».