L'Ajuntament de Girona iniciarà els expedients d'expropiació forçosa temporal de 29 vivendes buides que corresponen a 12 entitats bancàries o promotores, amb l'objectiu de destinar-los a lloguer social. La primera tinent d'alcalde, Sílvia Paneque, ha explicat que són entitats amb les quals s'ha intentat negociar, però de les quals no han obtingut resposta. En canvi, sí que estan negociant amb dues entitats -Building Center i Bankia- amb les quals estan a punt de tancar un acord per a la cessió de 16 i 8-10 pisos respectivament. Paneque calcula que les vivendes estaran disponibles a principis de 2018, després que s'hagin seguit tots els tràmits administratius. Segons permet la llei, el consistori podrà disposar d'aquestes vivendes per a lloguer social per un termini mínim de quatre anys i màxim de deu.

D'altra banda, l'Ajuntament de Girona també vol incentivar els petits tenidors -és a dir, propietaris particulars- perquè posin a lloguer social els habitatges que tenen buits, i que segons els càlculs municipals ascendeixen a uns 300 a tota la ciutat. Per a fer-ho, el consistori està disposat a oferir-los incentius fiscals i garantir-los el pagament.

En aquests moments, a la ciutat hi ha entre 20 i 30 famílies que necessiten habitatge de forma urgent, xifra que ascendeix a 120 si es comptabilitzen aquelles que necessiten millorar les seves condicions d'habitatge, ja que no disposen de les condicions òptimes.