Una quarantena de rabins de comunitats petites, de menys de 2 milions d'habitants, es reuneixen a Girona per compartir problemes i buscar solucions. Entre elles, també, com combatre l'antisemitisme que encara es present en alguns sectors de la població del país. Durant tres dies, exposaran els reptes de futur i buscaran fórmules per fer-hi front.

El president del Govern, Carles Puigdemont, ha inaugurat la trobada i ha reivindicat el caràcter integrador del poble català, on actualment hi conviuen «en harmonia» 13 confessions diferents i hi ha més 1.300 centres de culte. A més, ha ressaltat que el 15 % dels catalans professen una religió que no és la catòlica.

Catalunya i la comunitat jueva estrenyen llaços a través del primer congrés de rabins d'Europa i Àfrica que es fa, tant a Catalunya com a l'estat espanyol (Sefarad, en hebreu modern es fa servir per referir-se a Espanya) en 500 anys. El líders rabínics d'Europa i Àfrica asseguren que el congrés inaugurat aquest diumenge a Girona és «històric».

Segons el rabí de Girona, Abraham Rosenberg, a la demarcació hi ha unes 250 jueus. Des de fa un any, compten amb un centre jueu a Girona.

Puigdemont ha recordat també que Catalunya «ha viscut episodis de persecució religiosa», tant en relació als jueus com als musulmans. «Hem après del nostre passat i no volem que es repeteixin mai més situacions lamentable com aquestes», ha afirmat.

En aquest sentit, Puigdemont ha recordat que en només 30 anys Catalunya ha fet un salt molt important per convertir-se en una societat integradora i superar la presència única de la religió catòlica. En aquest sentit, ha recordat que hi ha 13 confessions diferents i més de 1.300 centres de culte.

«El clima de convivència social és bo, sense grans sobresalts, però som conscients que hem de continuar treballant per evitar que sorgeixin mostres d'odi o d'intolerància», ha afirmat el president. Puigdemont anima la comunitat jueva a donar-se a conèixer al conjunt de la societat. «Encara sou uns grans desconeguts per a la societat catalana, és molt important fer aquesta feina per superar aquest desconeixement», ha afirmat.

Catalunya es pot emmirallar en Israel

Puigdemont no ha mencionat el referèndum en cap moment, però no és una situació desconeguda per als rabins. Entre els obsequis, li han regalat una hanukkiyyà, el canelobre de nou braços que es va encenent durant els vuit dies de la festa jueva del Hanukkà. «Perquè t'emportis el missatge que poca llum i molta decisió empenyen l'enorme foscor», li han dit. A més, l'han animat a «il·luminar» el camí pel qual porta el poble de Catalunya perquè sigui «molt millor».

El responsable de cultura de Jabad Lubavitch Barcelona, Shemtov Jane, ha assegurat que el moment que viu Catalunya és «meravellós» i insta a «emmirallar-se» en Israel a l'hora de construir un nou país. «Catalunya s'hauria d'emmirallar en Israel perquè allà, el 47 es va constituir la formació del nou estat i el 48 es va conquerir de manera internacional, ens ha costat molt i crec que els paral·lelismes entre Catalunya i Israel són molt seriosos», ha afirmat.

De fet, ressalta que actualment Israel és el primer país en exportació de tecnologia. «És veritat que les coses no es fan d'avui per demà i que a Catalunya pot costar molt, però si tenim cura, força i confiança, Catalunya pot ser d'aquí a poc temps capdavanter en moltíssimes coses», ha reflexionat.

Jane creu que el futur país ha d'apostar per la cultura. També destaca que hi ha encara parts de la societat que tenen actituds antisemites i ho atribueix al la falta de coneixement. «El desconeixement que hi ha a Espanya vers les altres cultures és immens, i aquesta incultura es traspua i es transmet», ha lamentat. Per això, sosté que el remei és tenir una societat culta i formada perquè pugui conviure respectant els diferents cultes.