L´Ajuntament de Girona ha aprovat la taxa d´aparcament «tou», que implicarà pagar dos euros al dia per aparcar espais com la Copa (i un euro de tarifa nocturna per a residents), enmig de les crítiques de l´oposició. De fet, l´equip de govern (CiU i PSC) s'ha quedat sol defensant la mesura, mentre que la resta de partits s'han abstingut tot lamentant la manca de planificació i concreció de la proposta, que no especifica en quins espais es portarà a terme. De fet, han acusat el govern de voler tenir «carta blanca» per aplicar la taxa a tots els aparcaments que vulguin. Tanmateix, l´alcaldessa, Marta Madrenas, ha garantit que a partir d´ara s´haurà d´elaborar un reglament per decidir com s´aplica la nova taxa.

La nova taxa d´aparcament «tou» comportarà el pagament de dos euros al dia a aquelles zones d´aparcament que l´Ajuntament decideixi. Per als veïns de la zona, tanmateix, hi haurà una tarifa especial d´un euro en horari nocturn, de les deu de la nit a les vuit del matí. Malgrat que el regidor de Mobilitat, Joan Alcalà, ha dit públicament que l´aparcament de la Copa -entre el pont de Pedret i el pont de França- compleix amb tots els requisits necessaris, el text aprovat no parla de cap zona geogràfica en concret. Alcalà assegura que es vol consensuar amb els veïns, però els grups de l´oposició lamenten que la mesura no estigui més detallada, ja que tenen por que obri la porta a establir aquest sistema a més zones de la ciutat.

El regidor d´ERC-MES Ricard Calvo ha assenyalat que la proposta «no està ben plantejada», i ha destacat els problemes que té la ciutat amb els estacionaments: aparcaments soterrats buits, zones blaves municipalitzades senese que se sàpiga si funcionen bé o zones verdes que ningú sap a què responen, entre altres exemples. Calvo ha lamentat que l´equip de govern hagi utilitzat el tercer sector com a excusa -ja que el nou aparcament podria ser gestionat per a una entitat- per justificar la nova taxa, especialment quan amb la gestió de les zones blaves no se´ls va tenir en compte.

El regidor de la CUP Lluc Salellas ha considerat que la proposta és «fruit de la descoordinació i la improvització». En aquest sentit, ha explicat que no saben quin procés participatiu s´ha portat a terme amb les associacions de veïns i també ha lamentat que es tracti d´un «xec en blanc» perquè es pugui aplicar en qualsevol espai de la ciutat. «Si la proposta hagués estat ben explicada i justificada, ens podríem plantejar votar-la, però no és el cas», ha indicat.

Finalment, Concepció Veray (PP), ha alertat que no s´hagi posat per escrit que es farà un reglament per a desenvolupar la proposta, de manera que, segons indica, el text aprovat «diu que podran implantar la taxa allà on vulguin».