L'Ajuntament de Girona va aprovar ahir la taxa d'aparcament «tou», que implicarà pagar dos euros al dia per aparcar espais com la Copa (i un euro de tarifa nocturna per a residents), enmig de les crítiques de l'oposició. De fet, l'equip de govern (CiU i PSC) es va quedar sol defensant la mesura, mentre que la resta de partits es van abstenir tot lamentant la manca de planificació i concreció de la proposta, que no especifica en quins espais es portarà a terme. De fet, van acusar el govern de voler tenir «carta blanca» per aplicar la taxa a tots els aparcaments que vulguin. Tanmateix, l'alcaldessa, Marta Madrenas, va garantir que a partir d'ara s'haurà d'elaborar un reglament per decidir com s'aplica la nova taxa.

La nova taxa d'aparcament «tou» comportarà el pagament de dos euros al dia a aquelles zones d'aparcament que l'Ajuntament decideixi. Per als veïns de la zona, tanmateix, hi haurà una tarifa especial d'un euro al dia en horari nocturn, de les deu de la nit a les vuit del matí. Malgrat que el regidor de Mobilitat, Joan Alcalà, ha dit públicament que l'aparcament de La Copa -entre el pont de Pedret i el pont de França- compleix amb tots els requisits necessaris, el text aprovat ahir no parla de cap zona geogràfica en concret. Alcalà assegura que es vol consensuar amb els veïns, però els grups de l'oposició van lamentar que la mesura no estigui més detallada, ja que tenen por que obri la porta a establir aquest sistema a més zones de la ciutat.

El regidor d'ERC-MES Ricard Calvo va assenyalar que la proposta «no està ben plantejada», i va destacar els problemes que té la ciutat amb els estacionaments: aparcaments soterrats buits, zones blaves municipalitzades sense que se sàpiga si funcionen bé o zones verdes que ningú sap a què responen, va indicar. Calvo va lamentar que l'equip de govern hagi utilitzat el tercer sector com a excusa -ja que el nou aparcament podria ser gestionat per a una entitat- per justificar la nova taxa, especialment quan amb la gestió de les zones blaves no se'ls va tenir en compte.

El regidor de la CUP Lluc Salellas va considerar que la proposta és «fruit de la descoordinació i la improvisació». En aquest sentit, va explicar que no saben quin procés participatiu s'ha portat a terme amb les associacions de veïns i també va criticar que es tracti d'un «xec en blanc» perquè es pugui aplicar en qualsevol espai de la ciutat. «Si la proposta hagués estat ben explicada i justificada, ens plantejaríem votar-la, però no és el cas», va indicar.

Finalment, Concepció Veray (PP), va alertar que no s'hagi posat per escrit que es farà un reglament per desenvolupar la proposta, de manera que el text aprovat ahir «diu que podran implantar la taxa allà on vulguin».