L'Ajuntament de Girona va realitzar al llarg de l'any 2016 un total de 176 requeriments i 48 expedients sancionadors per la infracció de l'Ordenança de protecció, control i tinença d'animals, a part d'obrir 53 expedients per atorgar la llicència de tinença i conducció de gossos potencialment perillosos.

Els motius pels quals es varen executar els 176 requeriments van ser per la manca de cens als animals o no estar identificats a través d'un xip, les molèsties als veïns per lladrucs, la falta de condicions mínimes de higiene i altres.

Dels 48 expedients sancionadors, 25 van estar relacionats amb gossos perillosos -aquells que per la seva tipologia racial, pel seu caràcter agressiu o potència de mandíbula puguin causar la mort o lesions a les persones o a altres animals-, dels quals 17 van ser per portar el gos sense morrió, 1 per portar el gos solt, 2 per no recollir els excrements i 5 per no disposar de la llicència administrativa per a la tinença o conducció de gossos potencialment perillosos.

Els 23 restants provenen de gossos no perillosos a causa de 8 expedients per la manca d'inscripció al cens d'animals de companyia, 7 per no recollir els excrements, 3 per portar el gos deslligat, 2 per reincidir en molèsties als veïns i 3 per allotjar més de tres gossos en un habitatge vertical, no comunicar un canvi de domicili en el cens d'animals de companyia i per l'abandonament d'un gos.

Al llarg del 2016 es van registrar multes que van arribar als 7.000? per tenir gossos perillosos com l'American Stanffordshire terrier o Pitbull sense permís. La Policia Municipal només inicia els tràmits quan es tracta d'una infracció greu o si han advertir més d'un cop al propietari de l'animal, tot i que la majoria dels expedients són per no portar als gossos perillosos lligats o per reincidir.

Acollida de gossos i gats

Pel que fa el Centre Municipal d'Acollida de Girona va arribar a recollir fins a 323 gossos l'any 2016. Aquesta xifra és molt més alta si es compara amb la del 2012, que fou de 225, la del 2013 quan va baixar a 215, la del 2014 quan les dades van començar a augmentar amb 240 i la del 2015 amb 264 gossos.

D'aquest total, posterioriment, gairebé un 30% es van traslladar a la Protectora de Figueres, mentre que aproximadament un 37% es van poder retornar al seu propietari i un 26% es van adoptar.

El nombre de gats, en canvi, va ser fluctuant al llarg dels darrers anys. El 2012 van arribar a entrar fins a 134 gats, el 2013 van ser 124, el 2014 van disminuir notablement fins a 45, un any després van augmentar fins a 87 i finalment es va aconseguir baixar a 65 l'any passat.

Durant el 2016 es va redactar un protocol per les recollides de gats al carrer, que va incorporar a més, el retorn a les colònies dels gats ferals - amb una prèvia esterilització- que són impossibles de socialitzar per ser adoptats.