La Fiscalia Anticorrupció ha assumit la investigació sobre les suposades irregularitats a l'empresa mixta Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter (Fiscalia Anticorrupció AgissaEl jutjat d'instrucció 2 de Girona instrueix el cas contra l'ex-conseller delegat Narcís Piferrer i a l'actual conseller delegat, Xavier Ballell, que abans havia ocupat el càrrec de director tècnic, per un presumpte delicte d'apropiació indeguda perquè sospiten que han enriquit el soci privat de la societat, Girona SA, en detriment de la part pública.

Segons ha avançat la Cadena SER, un dels fiscals que investiga el cas 3%, José Grinda, s'encarregarà a partir d'ara de la investigació d'Agissa. La seva designació arriba després que un informe de l'Agència Tributària estableixi possibles vincles entre Girona SA i societats investigades en el cas 3%, com AMR Publicitat o Concerts Estudio.

En concret, l'informe detecta que entre el 2010 i el 2015 Girona SA (la societat privada que té el 80% d'Agissa) va fer «compres» a AMR Publicitat per imports superiors als 20.000 euros i que hi ha factures per a l'adquisició de «lots de nadal», pernils o caixes de vi. A Concerts Etudios hi van «efectuar compres» de 30.000 euros el 2009 i 20.000 el 2011. L'informe recorda que l'empresa es va encarregar de l'organització del festival Jardins de Cap Roig i apunta, a més, que hi ha factures que podrien ser per la compra de nombroses entrades.

La investigació de l'Agència Tributària ressalta que Girona SA i els tres ajuntaments que conformen la societat s'han repartit, any a any, uns dividends de forma irregular i sense tenir en compte els beneficis reals d'Agissa. En aquest sentit, conclou que han descapitalitzat la societat pública.

L'informe exposa que Girona SA cobrava cada any 400.000 euros en forma de factura per uns serveis que no prestava. «Els imports facturats per Girona SA a Agissa per import de 400.000 euros són absolutament desorbitats i en algun cas no es correspon a la prestació de cap servei», afirma l'informe.

«Si Agissa no hagués pagat a Girona SA i als ajuntaments, de manera simulada, uns dividends desorbitats per import de milions d'euros, Agissa no tindria un deute de 3 milions d'euros, sinó que tindria un net patrimonial molt superior als 10 milions d'euros», apunta l'informe.

De fet, l'Agència Tributària recorda que Agissa va haver de recórrer a un crèdit (que li va concedir Girona SA) de 3,75 milions i afirma que el motiu de sol·licitar diners era continuar fer front al pagament dels dividends.

A més, l'Agència Tributària exposa que dels 400.000 euros que Girona SA ingressava anualment, només s'ha acreditat la prestació de serveis per poc més de 100.000 euros.

També indica que Girona SA cobrava 50.000 euros anuals per la suposada feina d'un director de serveis quan aquesta funció fa més de 20 anys que la desenvolupa personal mateix d'Agissa. Amb aquestes maniobres financeres, continua detallant l'informe, Agissa només ha declarat uns beneficis d'uns 100.000 euros quan el benefici real abans d'impostos des de fa molts anys és superior al milió. «La major part dels diners han estat detrets d'Agissa per Girona SA i, una part, pels ajuntaments», exposa la investigació.

La versió de la defensa

La defensa dels acusats, representada per l'advocat Carles Monguilod, va insistir ahir mateix que «no hi ha hagut cap conducta irregular» dels acusats. Monguilod va exposar que al seu parrer, «que sigui un advocat o altre no canvia res». «No modifica ni una coma els fets in vestigats» va deixar clar. I va reiterar el que ha anat dient els darrers mesos; que «no hi ha cap fet delictiu» per part dels seus clients.