El nombre de persones ateses pel Centre d'Acolliment i Serveis Socials La SopaTant pel que fa directament a l'edifici del Barri Vell, on s'ha fet un seguiment i intervenció social a 1.505 persones (un 17% que el 2015) com al carrer, on hi ha localitzades 325 persones (un 57% més que l'any 2015) que hi viuen regularment.

Pel que fa a les persones en seguiment a la Sopa, cal tenir en compte que el 2013 la xifra es va enfilar a les 1.862 persones i el 2014 a les 1.625. Al llarg del 2016 es van registrar un total de 41.500 visites (cal tenir en compte que molts usuaris repeteixen diàriament).

Homes, malalts i aturats

El perfil és molt clar: el 85% són homes, majoritàriament solters, tenen entre 35 i 50 anys i el 95% no té cap suport familiar. A més, el 95% no té sostre (el 85% des de fa almenys tres anys), on dormir i el 70% no té ingressos. Els que en tenen solen comptar amb entre 370 i 426 euros al mes. El 66% són estrangers i el 70% té un estat de salut precari. El 85% té problemes de salut mental o addiccions sense tractar.

Només el 5% té feina i entre el 30 i el 35% està en situació administrativa irregular. La immensa majoria (entre el 85 i el 90%) tenen dèficits en hàbits i habilitats relacionades amb l'establiment «de les relacions personals sanes», com ara per mantenir relacions socials , per acceptar a les normes establertes o per contolar-se l'agressivitat. Dels 1.505 atesos, el 25% mai havia estat a la Sopa. Segons consta a la memòria de l'àrea d'Igulatat, Drets Socials, Treball, Joventut i Seguretat, el 70% dels usuaris de la Sopa té almenys cinc de les característiques esmentades en el perfil mitjà.

Pel que fa al perfil de les persones localitzades al carrer, és molt similar, tant pel que fa a l'elevat percentatge de persones del sexe masculí, com pel que fa a l'edat, l'absència de vincles familiars o socials, la nacionalitat o el temps que fa que no tenen llar. El 85% presenten una malaltia mental i addiccions. Molts van al centre de Dia de la Sopa a fer els serveis de dutxa, menjador i bugaderia. També reben ajuts per medicació i atenció social. De les 325 persones localitzades al carrer, 92 corresponen a noves deteccions al llarg del 2016.

Estrangers, addictes i sensepapers

L'increment es deu, segons l'àrea d'Igualtat, Drets Socials, Treball, joventut i Seguretat, que encapçala Sílvia Paneque, al fet que «ha estat possible per la major dedicació d'un educador social en la intervenció al carrer i l'augment del nombre de persones voluntàries que també fan treball de carrer i es coordinen amb el Centre d'Acolliment». No obstant, «preocupa el nombre de persones estrangeres de països no comunitaris, sense documentació, que viuen al carrer, majoritàriament magrebins amb problemes d'addicció».

Al llarg de l'any 2016 s'ha creat un grup d'entitats i voluntaris que fan treball i suport al carrer amb l'objectiu d'anar coordinats de cara a les intervencions a efectuar i per resoldre problemàtiques. Hi participen La Sopa, IAS, Creu Roja, Pan y Caldo i voluntaris.

Sílvia Paneque ha recordat que el total de persones ateses a La Sopa inclou gent provinent de tota la demarcació, en ser un centre de referència. De fet, els Serveis socials d'altres municipis deriven casos al Centre d'Acolliment gironí. També ha destacat l'«esforç» per mirar d'acollir al màxim les persones que voluntàriament van a La Sopa. Finalment la regidora també ha posat de relleu el projecte Housing First- Primer la Llar, que compta amb sis pisos individuals. Des de fa un mes hi ha un pis compartit per tres persones a Montjuïc.