La paperera del grup Hinojosa a Sarrià de Ter, en el punt de mira dels veïns per les males olors i els sorolls que genera, està sorpresa per la carta enviada dimarts per l'Ajuntament als veïns on informava que havien donat a l'empresa 15 dies perquè solucionin el problema de les males olors. Segons Hinojosa, en 15 dies és «impossible» perquè les accions que han fet «des de l'inici» i segueixen prenent necessiten «un temps» i «no és palpable ràpidament». A més, emmarquen la carta com una mesura de l'Ajuntament «per als veïns» per mostrar-los que «rebem més pressió» però, tot i la carta, no es pot anar «més de pressa».

«Independentment que no l'haguéssim rebut [la carta] la meva preocupació és la mateixa. Si demà pogués tenir la mesura que em digués que acaba amb les olors, ja estaria muntada, des de fa sis mesos», va assegurar ahir a Diari de Girona el gerent d'Hinojosa, Manuel Orero. «Estem fent tot, tot, tot el que està tècnicament a la nostra disposició, però evidentment les mesures tècniques, en una depuradora i tractant-se d'olors, no és una cosa palpable ràpidament», va dir insistint que tenen «una preocupació altíssima per solucionar el tema i no generar conflicte. La preocupació existeix, personal i a nivell d'empresa. Estem posant tots els mitjans tècnics al nostre abast», va insistir.

Orero va afegir que des de l'inici han estat «transparents» i tant l'Ajuntament com la Comissió de Seguiment que es va crear (i on hi ha el govern, grups de l'oposició, veïns i empresa) van establir un calendari d'actuacions que l'empresa els va actualitzant, fins i tot «avançant-nos» en els terminis.

De fet, el gerent d'Hinojosa va recordar que havien contractat Veolia, una de les empreses «més fortes a nivell europeu» en tractament d'aigües, per a la gestió de la seva depuradora, un dels focus de les olors, els quals «ens van dir que una depuradora necessita de sis a deu mesos per estar en marxa i tenir un procés estable», i mentrestant «no hi ha una regularitat en el procés» i pot generar «estancaments» que provoquin les olors. Més tard, en una visita amb veïns, van detectar focus d'olors. Uns contenidors oberts que van canviar per una compactadora. També van canviar «en tres dies» l'empresa que els recollia els residus. A més, la setmana passada, va afegir Orero, una empresa especialitzada en olors va fer una auditoria. Han de tornar en una o dues setmanes perquè la depuradora ja té «estabilitat» i es poden fer mesures. Per això, sobre el temps dels 15 dies, Orero va assegurar que hi ha un temps que no pot gestionar.

A banda, altres empreses els han aconsellat mesures com un microbicida que elimina bacteris i que milloraria les olors. «Ho posarem i ho provarem», va dir. També «ens han dit un producte que dóna una espècie de perfumat matant les bacteris i n'afegeix d'altres, contrarestant. «També ho provarem», va afegir. Orero.

Tot això, «porta un temps» i «des de l'Ajuntament, amb la Comissió, tenen molt clar els plaços, tenen la informació». «La nostra única i prioritària preocupació és eliminar tot allò que comporti conflicte», per això Orero es mostrava «sorprès» per la carta. «Crec que no és la forma d'actuar, no és com s'havia plantejat a la comissió», va dir, perquè «s'està provocant una situació que no és real». «En 15 dies és impossible, no es podrà perquè no hi ha una solució màgica, tant de bo», va sentenciar.

Per això, Orero no s'atreveix a fixar data. «Voldria que fos demà, però no m'atreveixo a donar una data, intento ser realista» però «insisteixo que estem posant tots els mitjans tècnics al nostre abast, amb experts, personal extern... hi ha un treball molt important i espero tenir-ho resolt com més aviat millor».