El Festival del Circ va a Girona, el promotor diu que és per la tramuntana. Una altra cosa és el Museu. L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, diu que de moment el consistori no té diners per deixar als promotors del Festival perquè obrin un Museu del Circ a la ciutat. La batllessa explica que descarta fer cap aportació pública.

Resum pràctic de la moció Museu del Circ a Figueres: PDeCAT, PP i Genís Matabosch demanen a l'Ajuntament que cedeixi gratuïtament casa Nouvilas (prop de 3 milions euros) per una activitat privada. Més. Genís Matabosch va dir: «Pel càlcul del cost de la obra hem aplicat un ràtio d'aparcament al soterrani». «El cost total és de 6.000.000 euros». El seu càlcul no coincideix amb la Comissió Mixta Ajuntament-Promotors: «Acta 5-9- 2016: estimacions de pressupostos: el Sr. Falgueras explica que, comparant-ho amb altres edificacions similars, per aquesta superfície, estaríem com a mínim en una forquilla d'entre 6 i 9 MEUR. I cal afegir un 7- 8% per honoraris».

Davant els dubtes, vaig demanar un pressupost amb barems del Col·legi d'Arquitectes. El resultat, 12.214.647,41 euros. Una dada que s'hauria d'haver aclarit abans de seguir amb cap proposta o moció referent al Museu del Circ.

Altre punt fosc: el Pla de Negoci de Matabosch, preveu uns ingressos per venda d'entrades de 800.000 euros el primer any de funcionament, fins arribar a 1.160.000 el cinquè any. El museu del Cinema de Girona va pressupostar ingressos per entrades de 95.000 euros l'any passat. El Museu del Joguet 173.900 euros. És temerari el que pretén Marta Felip, donar per bones les estimacions del promotor sense contrastar-les amb informes tècnics solvents.

La titularitat de la col·lecció que s'exposaria al Museu del Circ pagat amb fons públics, segons Matabosch es mantindria de propietat privada de la seva Fundació. Molt diferent del que s'està negociant amb el Casino Menestral o es va fer amb la col·lecció del Museu del Joguet.

En la presentació a El Jardí, Matabosch va dir literalment: «Aquest projecte de Museu del Circ cal que no sigui una aixeta de despeses oberta» (Genís Matabosch, febrer 2017). Estem d'acord, cal evitar-ho. Volem informes complementaris per aclarir els dubtes, més que raonables, que hem plantejat.

De nou paraules de Matabosch de febrer 2017: «Cal crear un altre equipament cultural per allargar l'estada dels visitants. És frustrant que no aconseguim omplir un bus per passar el dia complert a Figueres»« El Museu del Circ és una hipòtesi, les dos «Cases Dalí» són una realitat cultural i turística acreditada. Amb la inversió proposada per Matabosch de 6.000.000 d'euros quedarien equipades i a punt, 2.700.000 per la Casa Natal segons projecte redactat per l'Ajuntament, la resta per la «Casa Dalí 2», on va viure i on s'estan fent visites guiades, on cadenes de televisió de tot el món hi venen a fer reportatges, on es pot «establir un flux pel qual els visitants del museu Dalí recorrin la ciutat fins la Casa Dalí, allargant l'estada del visitant i atraient més nouvinguts d'arreu del món, a fi de provocar noves pernoctacions"« El potencial dalinià està contrastat, no estem fent elucubracions respecte de la seva capacitat d'atraure visitants.

Ara sabeu quina informació disposàvem dilluns passat al ple, quan ens van fer votar la moció. Teníem raons molt poderoses per exigir a Marta Felip que aportés els documents imprescindibles per poder prendre decisions. Vam dir «no» a com van presentar la moció l'única finalitat de la qual era amagar un fet objectiu: Marta Felip necessitava el vot de la CUP i d'ERC al pressupost 2017 i es va carregar el Museu del Circ. Sense Pressupost, Matabosch ha dit que no hi podia haver ni Festival, ni Museu.

I aquest «no» poderosament argumentat que vam donar a la moció va provocar el meu cessament fulminant com a vicepresident del CCAE. Si és per defensar els interessos municipals, està bé! Deixo les responsabilitats al CCAE, «cessat» per pressions, per discrepar i opinar. No puc fer una altra cosa!