L'arribada a Girona del Festival Internacional el Circ, després de fracassar els intents per quedar-se a Figueres, han obert un intens debat a Girona sobre la idoneïtat o no d'acollir aquest certamen i en quina ubicació. En aquest sentit, la previsió que se celebri del 22 al 26 de febrer al Camp de Mart de la Devesa, al costat del Palau Firal i de l'Auditori, ha encès els veïns del barri Devesa-Güell i també la plataforma Salvem la Devesa.

La utilització de la Devesa coincideix precisament amb el llarg debat a la ciutat sobre el futur Pla Especial de la Devesa que encara està lluny d'aprovar-se i sobre els usos que hi poden haver en espais, precisament, com el Camp de Mart. En un avantprojecte es preveia que, en aquest espai, es podria canviar l'actual paviment de terra i gespa per un altre de material més dur per acollir esdeveniments, entre altres, en una zona per a «activitats intensives». Els veïns reclamaven un Camp de Mart verd. Finalment, el consistori es va obrir a canvis. Ara, però, veuen com els arribarà un Circ.

«Estem molt decebuts amb l'Ajuntament, ens ha donat la sensació que ens prenen el pèl», va assegurar ahir Carles Clemente, membre de la plataforma Salvem la Devesa i vicepresident de l'associació de veïns. «Semblava que tenien una posició de retirada de tot el proposat el 2015 amb l'avantprojecte del Pla Especial» i «sobtadament ens assabentem d'això». «No és problema de veïns ni de plataforma, al final és de ciutat», va dir. Així, «quan el Pla Especial està mig encallat» i quan «als pressupostos participats vam demanar una petita dotació per muntar unes estructures gimnàstiques» a la Devesa, «ens van dir que no perquè encara sense Pla Especial «no es podia hipotecar» l'espai». «Mentrestant ells colen coses», va manifestar Clemente.

«Ens enganyen a nosaltres i a tothom», va sentenciar esgrimint que al darrere del Festival hi ha «interessos econòmics importants» del promotor que « ve a fer negoci i no aporta res a la ciutat».

Mentrestant, els grups polítics es van pronunciant. Dijous, la CUP ja va mostrar la seva posició contrària tant al Festival com al possible Museu del Circ a Girona.

Reaccions dels grups polítics

Des del grup d'ERC-MES, la portaveu Maria Mercè Roca va qüestionar que el Festival sigui una prioritat per a la ciutat. «Qualsevol activitat que dinamitzi la ciutat i diversifiqui la seva oferta cultural és benvinguda, però qüestionem que s'hagi de subvencionar amb diner públic», va assegurar exigint «transparència i més informació» al govern perquè se'n van assabentar a través de la premsa.

En un comunicat, Roca va declarar que l'operació s'ha fet «de forma opaca, sense cercar cap tipus de consens i amb una nul·la planificació per part de l'alcaldessa» i del govern. Així, va qüestionar que el festival «respongui a una demanda de la ciutadania» o «del sector cultural de la ciutat». «Segueixen promovent grans festivals mentre es descuiden els equipaments de base i les programacions estables», va reblar Roca.

A més, va demanar al govern que aclareixi si aposten per la creació del Museu del Circ perquè els republicans no es volen gastar 1,5 milions d'euros (el que costaria i que a Figueres van rebutjar) per una «col·lecció privada amb diner públic sense indicis rigorosos que acreditin la necessitat».

En paral·lel, el regidor republicà Martí Terés va qüestionar que el festival es faci a la Devesa i va criticar que «encara no s'ha portat a aprovació el Pla Especial que ha d'ordenar i protegir el parc», i en canvi «s'hi duen a terme activitats intensives que el malmeten».

Per la seva part, Ciutadans va celebrar l'arribada del Festival però la portaveu Míriam Pujol vol saber «tots els detalls» i «quina partida econòmica tindrà i des de quan s'està negociant». La regidora va criticar «el secretisme del govern» i també es va mostrar molesta per conèixer la notícia per la premsa. A més, va registrar una bateria de preguntes al consistori per esclarir les gestions que ha fet.

Finalment, el PSC de Figueres va lamentar «que la inestabilitat d'un govern en minoria, com el del PDeCAT a Figueres només serveix perquè els grans projectes de ciutat quedin aturats o desapareguin». A més, van afegir que en «la negociació dels pressupostos» del 2017 el govern de «Marta Felip va prescindir del projecte del Festival» per «obtenir l'abstenció d'un grup clarament i obertament oposat al Circ, en una decisió més encarada al rèdit polític que a una visió estratègica de ciutat»