L'Ajuntament de Girona va localitzar ahir la mort d'una dotzena d'ànecs coll-verd als voltants de l'estany artificial delAjuntament de Girona parc del Migdia. Els animals van ser retirats pels operaris de la Brigada Municipal immediatament. Des del consistori es va informar també al cos d'Agents Rurals, d'acord amb les seves funcions de control i investigació del medi natural. l'Ajuntament va demanar que si algu troba un exemplar mort, que avisi el mateix consistori o els Agents Rurals.

A Girona hi ha actualment censats un miler d'exemplars d'ànecs repartits entre els diferents espais aquàtics de la ciutat, com rius i parcs. Es tracta d'una espècie protegida, i segons va explicar l'Ajuntament «és molt comuna a tot l'hemisferi nord i amb un risc mínim de desaparició».

L'any 2015 es va produir un fet similar al parc de la Devesa i el riu Ter. Es van dur a terme un seguit d'actuacions que passen per acreditar la causa de la mort dels ànecs, ja sigui mitjançant mostres biològiques i exploracions dels ànecs morts, com també analitzant diversos paràmetres de l'aigua del rec circumdant dels Jardins de la Devesa i de la font dels mateixos jardins.

La solució

L'ajuntament va augmentar el cabal del rec de la Devesa i va ordenar una neteja extraordinària d'algues i elements vegetals, una mesura que ja es va prendre l'any 2008 quan es va produir un episodi similar. En aquell moment, va haver-hi un estiu molt càlid i sec que va afectar la qualitat de l'aigua del rec que envolta els jardis de la Devesa. Es va apuntar que es tractaria del denominat «bolutisme», una malaltia que afecta les aus aquàtiques. A Catalunya hi ha hagut altres brots d'aquesta malaltia en zones humides. Va succeir per exemple als aiguamolls de l'Empordà i al Delta de l'Ebre.

Un cop l'ajuntament va tenir coneixement de la mort dels ànecs i de sospitar que podrien haver patit aquesta malaltia bacteriana, es van aplicar mesures per intentar reduir-ne una possible nova afectació. Per aquest motiu, es va decidir incrementar el cabal d'aigua del rierol que envolta els jardins i que és el que freqüenten els animals. Amb més quantitat d'aigua i més corrent, els bacteris es dilueixen molt més fàcilment que si l'aigua està estancada i poc oxigenada.