El director general d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència, Ricard Calvo, dimiteix del càrrec i també deixa l'acta de regidor d'ERC a l'Ajuntament de Girona. Calvo assegura que abandona la primera línia política, tot i que continuarà militant al partit, perquè s'ha vist «sobrepassat» per «la càrrega i la intensitat» que suposava compaginar el càrrec al Govern amb el de regidor. Lamenta també que, en alguns casos, les seves responsabilitats hagin transcendit al pla personal i creu que ara, després de meditar-ho bé, és el moment d'apartar-se. Ja deixa clares, però, dues coses. La primera, que mai ha cobrat dos sous. I la segona, que continua implicat al 100% amb el procés. «Seguiré treballant amb anhel i il·lusió per tenir una República independent, però des d'una altra posició», precisa.

Es dona el cas que el Govern va obrir un expedient d'informació reservada per tal d'analitzar les informacions que a principis de juny va fer públiques el sindicat CGT sobre les possibles adjudicacions de serveis residencials per a infants a entitats en les quals el director de la DGAIA, Ricard Calvo, havia tingut relació abans d'ocupar el càrrec públic.

Diversos mitjans que van recollir l'anunci de dimissió del director de la DGAIA van indicar que Calvo l'ha desvinculat d'aquesta polèmica, informa Efe.

CGT assegura que la Fundació Acció Social i Infància (FASI), de la qual Ricard Calvo n'era director operatiu abans d'accedir al càrrec de director de la DGAIA, ha rebut 98 milions d'euros en adjudicacions. L'obertura de l'expedient el va anunciar al Parlament el 19 de juliol passat la mateixa consellera d'Afers Socials, Dolors Bassa, que va defensar la tasca de Calvo durant la compareixença. El secretari del Departament, Francesc Iglesias, va admetre contractes amb FASI, tot i que va explicar que només rep 3,2 milions d'euros, cosa que suposa el 3,4% del pressupost subcontractat pel sistema de protecció.

Ricard Calvo, educador social i psicòleg, va entrar en política a les municipals del 2015. Va formar part de la llista d'ERC a l'Ajuntament de Girona com a independent i, d'ençà de les eleccions del maig, era regidor a l'oposició. Poc després, es va afiliar al partit i amb l'arribada a la Generalitat de Junts pel Sí (JXSí) va entrar al Govern.

Director des de gener de 2016

El 26 de gener del 2016, aquest gironí de 46 anys va ser nomenat director general de la DGAIA. Un càrrec que des de llavors ha compaginat amb el de regidor al consistori. Ara, però, i després d'un procés de reflexió, Calvo dimiteix i abandona la primera línia política. Ja ha comunicat al Departament que encapçala Dolors Bassa la seva decisió de deixar la direcció general i ahir mateix també va entrar un escrit a l'Ajuntament on renuncia a l'acta de regidor.

Calvo va assegurar estar «cansat» i va dir que no hi ha un sol motiu al darrere de la decisió. «És la suma de la tensió diària i la intensitat», va precisar. «La DGAIA és una Direcció General molt exigent, que treballa amb temes sensibles i constantment és focus d'atenció; i en algun moment determinat, he sentit un pes afegit perquè les decisions s'han personalitzat massa en la meva figura», va afirmar.

Puig d'en Roca

Ricard Calvo no va amagar que «la situació tensa» que s'ha viscut amb els centres d'acollida -a Girona mateix, amb el Puig d'en Roca- han pesat a l'hora de fer-li prendre la decisió. Recorda, però, que Catalunya es veu desbordada perquè cada mes hi arriben un centenar de menors no acompanyats als quals s'ha d'atendre. I per subratllar què suposa, va matisar: «Fa un any eren 60 i ja ens dúiem les mans al cap».

«Això fa que s'incrementi l'exigència dels recursos de què disposem i que l'ambient amb els professionals dels centres sigui tens», va dir Calvo. El fins ara director general va admetre que les decisions preses «moltes vegades no agraden a tothom», però també diu que sempre ha buscat «la millor solució» i que deixa el càrrec «amb la sensació de la feina ben feta».

La consellera de Treball i Afers Socials, Dolors Bassa, va agrair en una piulada al Twitter la tasca que ha fet Calvo aquest any i mig al capdavant de la DGAIA «i el seu compromís personal i professional en tot». «Seguirem treballant per una prevenció i protecció de tots els infants de Catalunya», va escriure Bassa.