L'Ajuntament de Girona obligarà els propietaris dels gossos a llançar aigua damunt els pixats dels animals i els sancionarà si no ho fan. La mesura s'inclourà dins una revisió de l'Ordenança de tinença d'animals, que s'acompanyarà amb la contractació de dos agents ambientals. Els agents s'encarregaran de vetllar perquè es compleixi la normativa i, a l'hora de sancionar, tindran competències semblants a les de la Policia Municipal.

"Tant els agents ambientals com els policies podran demanar a qualsevol persona que passegi un gos si porta ampolles d'aigua per a les miccions o bosses d'escombraries per als excrements", ha concretat el vicealcalde i regidor de Sostenibilitat, Eduard Berloso. D'altra banda, l'Ajuntament ha creat cinc itineraris on poder dur el gos deslligat. Per fer-ho, però, caldrà disposar d'una targeta que es donarà a aquells que el tinguin censat. Per això, el consistori ha engegat una campanya per incentivar que els propietaris dels gossos els registrin.

L'Ajuntament de Girona contractarà aquest octubre dos agents ambientals, que vetllaran perquè es compleixi l'Ordenança municipal de protecció, control i tinença d'animals. A l'hora d'interposar sancions en la matèria, com ha concretat el vicealcalde, aquests agents tindran competències semblants a les de la Policia Municipal.

El consistori vol fomentar el civisme entre els propietaris d'animals, especialment els de gossos. Per això, ara engegarà una campanya, que s'ha batejat amb el nom 'En Zívic a Girona'. Fins a finals d'any, les accions que es facin seran informatives; però a partir del 2018, l'Ajuntament intensificarà els controls i sancionarà aquells propietaris que no compleixin l'ordenança.

Gossos passejant per la Devesa de Girona - Foto: Marc Martí

Per això, a més dels dos agents ambientals, l'any vinent l'equip de govern preveu reforçar aquest servei amb més personal (entre els quals, inspectors de sostenibilitat). En paral·lel, a més, l'Ajuntament de Girona també revisarà i posarà al dia l'Ordenança de tinença d'animals.

Sortir a passejar el gos amb una ampolla d'aigua

Entre les obligacions que s'hi inclouran, precisament, n'hi haurà una que obligarà els amos dels gossos a llançar aigua damunt les miccions dels animals, amb l'objectiu que els pixats no malmetin la via pública. "Tant els agents ambientals com la Policia Municipal podran demanar a qualsevol persona que passegi el gos si porta ampolles d'aigua per a les miccions o bosses d'escombraries per recollir els excrements", ha precisat Berloso.

A més, l'equip de govern també revisarà les sancions per l'incompliment de l'ordenança. "Amb la finalitat de promoure la convivència a la ciutat i la responsabilitat d'aquells que tenen animals, s'incrementarà la quantitat de les multes per a aquells infractors que reincideixin", ha avançat el regidor de Sostenibilitat.

Cinc itineraris per dur-lo deslligat

Coincidint amb l'inici de la campanya informativa, l'Ajuntament de Girona ha senyalitzat cinc itineraris on els amos dels gossos podran dur els animals deslligats. Es troben a les hortes de Santa Eugènia, a les ribes del Ter i de l'Onyar i a la Font del Ferro.

A les Ribes del Ter hi haurà un dels itinearis on els gossos podran anar deslligats

Es preveu que dilluns vinent aquests recorreguts ja estiguin operatius. Els propietaris dels gossos que els duguin deslligats, però, hauran de tenir dos requisits. El primer és que l'animal estigui censat. I el segon és disposar d'una targeta identificativa (que l'Ajuntament no els lliurarà si el gos no consta al registre).

Amb aquesta mesura, en paral·lel, el consistori vol impulsar que tots aquells que un gos sense censar, a partir d'ara ho facin. L'Ajuntament de Girona calcula que, actualment, el número de gossos que no estan censats a la ciutat "podria ser el doble dels 2.600 que consten al cens".

L'Ajuntament explica que, des d'ara fins a finals d'any, la voluntat és donar facilitats als propietaris. Per això, el consistori ha signat un conveni amb diferents centres veterinaris, des d'on es podran censar els gossos sense necessitat d'anar a l'Ajuntament. A més, aquells que tinguin els gossos registrats no hauran de pagar res si el seu animal es perd o s'escapa i l'Ajuntament el recupera.

Per posar en relleu algunes dades, l'any passat el consistori va rebre prop de 500 avisos i queixes ciutadanes per incidències amb animals de companyia, es van obrir més de 200 expedients per infraccions de la normativa i es van recollir més de 300 gossos perduts i/o abandonats a la via pública.