La Plataforma Girona Acull assegura que «lluny del que es proclama des de l'Ajuntament» de Girona, les persones «en cerca de refugi que hi ha a la ciutat no són acollides prou dignament, ni tampoc s'ha establert un circuit municipal clar al qual dirigir-se», segons ha exposat en un comunicat.

Davant d'aquesta situació, l'entitat va entrar una instància el 16 de juny passat en què demanava informació a l'àrea de Serveis Socials que gestiona la tinent d'alcalde Sílvia Paneque; «no havent rebut encara resposta dos mesos i mig després», segons la Plataforma.

Aquest comportament de l'Ajuntament, al parer de l'entitat «evidencia l'incompliment del deure de transparència que tenen les administracions públiques, alhora que mostra poca implicació en l'acolliment i atenció a les persones refugiades».

La Plataforma remarca que les «mesures recollides al web de l'Ajuntament són titulars que no aprofundeixen en accions concretes o són, directament, accions dutes a terme per la Generalitat». Aquesta «falta d'informació», segons la Plataforma, «amaga la seva inacció i mostrant la manca de compromís del govern municipal i de la regidoria de Serveis Socials, incapaços de ser prou actius». Al mateix temps, considera que «esdevé un dels principals esculls per a les persones que arriben a la nostra ciutat i per les organitzacions que treballen per les persones refugiades».

L'habitatge

«El recurs primordial per a l'acolliment de persones i famílies amb capacitats d'autonomia, és l'habitatge», insisteix l'entitat. En aquest sentit, la Plataforma Girona Acull no considera que la permanència dilatada durant mesos en institucions d'acollida -en el cas de comarques gironines, La Sopa-, «sigui un abordatge adequat d'aquestes problemàtiques, com demostren els casos de múltiples persones a les quals Girona Acull està donant suport».

Girona té professionals implicats i que «poden i volen, respondre adequadament a aquesta situació». És ja urgent que el govern es posi a treballar més enllà de la proclama que resta penjada a la façana de l'Ajuntament de Refugees Welcome.

«Ara més que mai, calen accions decidides i transversals, que garanteixin no només la benvinguda, sinó també l'acollida real i digna. Només així construirem una Girona acollidora i inclusiva des del respecte a la diversitat», conclouen.