Nou estudi de l'entitat Facua-Consumidors en Acció que torna a posar els preus dels tiquets i viatges en autobús de Girona a l'altura de les dues grans capitals de l'Estat: Madrid i Barcelona. En concret, la tarifa de la T-10, si es mira el preu per cada viatge, és la segona més cara d'Espanya amb 1,07 euros per ús, només superada per Madrid, on el viatge té un cost de 1,83 euros. La mitjana estatal és de 0,79 euros el viatge si es té l'abonament de 10 tiquets. Els gironins, doncs, paguen 0,28 euros més per cada viatge que la mitjana de les ciutats espanyoles analitzades per Facua. Barcelona, en aquest tipus d'abonament, ocupa el tercer lloc amb un euro just cada viatge.

Per contra, els viatges més barats són els de Logronyo (0,53 euros), Salamanca (0,59) i Toledo (0,60). La diferència en les tarifes usant l'abonament amb transbord arriba al 245%.

Facua ha analitzat un total de 38 ciutats de l'Estat. L'estudi posa de manifest que des de l'inici de 2017 només quatre d'aquestes poblacions -València, Valladolid, Granada i Conca- han aplicat pujades en alguna de les seves modalitats de viatge. La resta ha optat per congelar preus o, en un cas -Màlaga-, aplicar un descens en l'abonament mensual.

Girona no només ocupa el segon lloc pel que fa a l'elevat preu de la T-10. També és tercera amb l'abonament mensual. El preu és de 46,15 euros i només Madrid (54,60 euros) i Barcelona (52,75 euros) imposen uns preus superiors per tiquets de transport públic mensuals. En canvi, a Salamanca el preu és de 22,05 euros i a Bilbao, Castelló, Huelva i Jerez és de 30 euros. Aquí, la mitjana estatal és de 37,97 euros. Per tant, els gironins que tenen aquest abonament paguen uns 8 euros més.

El bitllet senzill

Pel que fa als tiquets d'un sol viatge, Girona també ocupa places altes si es mira el llistat de preus, tot i que hi ha més capitals amb preus superiors. El tiquet més car és el de Barcelona, que cobra 2,15 euros per un bitllet únic. A continuació hi ha un grup de ciutats que tenen una tarifa d'un euro i mig: Madrid, Palma, Tarragona, València i Valladolid. Alacant té un preu d'1,45 euros cada viatge senzill i Girona, juntament amb un bon grapat d'altres ciutats, té el preu fixat en 1,40 euros.

En ser el bitllet senzill una modalitat que utilitzen normalment usuaris no habituals, l'associació considera raonable que el seu preu sigui dissuasori, ja que ha de primar els que apostin pel transport públic. Facua entén que aquests títols de viatge han de servir per ajudar a sufragar el conjunt del sistema. Tot i això, els usuaris dels transport públic gironí paguen 0,15 euros més per bitllet que la mitjana estatal.

Molts descomptes

A banda d'aquests preus, però, Girona ofereix diferents descomptes que rebaixen els preus estudiats per Facua. Hi ha la targeta Bus 25 per a les persones empadronades a la ciutat que tinguin entre 19 i 25 anys i on 30 viatges costen 12,50 euros (vàlids per 30 dies). A banda, la targeta Bus 65 (per a ciutadans d'entre 65 i 69 anys) és gratuïta si es compleixen unes condicions econòmiques. Per als majors de 70 anys, la targeta Bus 70 és gratuïta per als empadronats a la ciutat de Girona.

Entre altres descomptes, els universitaris de la UdG poden fer 380 viatges per 110 euros; els empadronats a Girona d'entre 13 i 18 anys tenen la targeta Bus 18 a un preu de 6,5 euros per 30 viatges; els infants de 4 a 12 anys tenen la T-12 gratuïta (tot i que el cost d'emissió i gestió de la targeta és de 35 euros) i els menors de 4 anys entren gratis. A més, les famílies nombroses i monoparentals tenen una reducció de preus del 20% en la categoria general i del 50% en l'especial.