Falta tan sols el vistiplau del jutge, però el control d'Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter (Agissa) per part dels ajuntaments ja és un fet. Els tres consistoris crearan un òrgan de gestió, on Girona assumirà el pes del dia a dia de l'empresa mixta amb la voluntat d'acordar totes les decisions per unanimitat amb els altres dos. Entre d'altres, arran de la intervenció judicial, els ajuntaments passen a controlar ara els comptes de la societat, els crèdits, el pla d'inversions o les tarifes de l'aigua. La part privada d'Agissa, Girona SA, queda apartada del tot de les decisions. Desapareix tant l'actual Consell d'Administració com la figura del conseller delegat, Xavier Ballell. Les funcions d'aquest últim se subdividiran i les assumiran un director tècnic i un altre de financer, tots dos personal de l'Ajuntament de Girona, que entraran a la societat en comissió de serveis.

L'organisme de gestió l'integrarà un representant de cada consistori. Per Girona, el vicealcalde Eduard Berloso. I per Salt i Sarrià de Ter, els tinents d'alcalde Àlex Barceló i Narcís Fajula. Tots tres es reuniran cada quinze dies i, assistits pels interventors i secretaris municipals, decidiran el dia a dia d'Agissa.

Les tasques a desenvolupar

Entre d'altres, supervisaran els comptes de la societat mixta, la concertació de crèdits, el pla director d'inversions, l'adjudicació de contractes superiors a 200.000 euros, els convenis laborals i la contractació de personal tècnic i directiu. També, si correspon, portaran a terme un nou estudi de les tarifes.

L'objectiu dels tres ajuntaments és que les decisions es prenguin «per unanimitat i de manera consensuada», com va precisar Àlex Barceló. És a dir, que el control d'Agissa sigui conjunt. Ara bé, Girona serà qui portarà el pes del dia a dia com a administració actuant (perquè el consistori té el 14% d'Agissa, mentre que Salt n'ostenta el 4% i Sarrià, el 2%). «Només en cas de desacord es farà servir aquesta ponderació», va indicar.

El vicealcalde de Girona, Eduard Berloso, va dir que la creació d'un director tècnic i un altre de financer no suposarà haver de destinar més diners a la societat mixta. «De fet, encara se n'estalviaran», va aclarir.

Àlex Barceló va precisar que, entre d'altres, a partir d'aquí, s'estudiaran els contractes del laboratori d'aigües de Montfullà i que també es prepararà l'escenari per quan, l'any 2020, s'acabi l'actual concessió. Ara bé, els tres consistoris ja van dir que això no pressuposa que, a partir d'aleshores, la fórmula per la qual s'opti sigui la municipalització del servei d'aigües.

Amb la intervenció judicial, el soci privat d'Agissa -Girona SA- queda apartat del tot de la gestió de la societat mixta. A partir d'ara, s'haurà de limitar a portar a terme allò que li encomanin els ajuntaments (que, al seu torn, hauran de passar comptes al jutjat). Sí que els socis de Girona SA, però, tindran dret a accedir a la informació de l'empresa, al repartiment de beneficis (en cas que n'hi hagi) i a poder presentar els comptes anuals.

La mesura cautelar dictada pel jutjat es pot allargar temps; de fet, tot el que duri el procés judicial fins arribar a tenir sentència. De moment, al cas que investiga les irregularitats comeses per Agissa hi ha set investigats per delictes d'administració deslleial, apropiació indeguda, falsificació i malversació de diners públics.

Reacció de la CUP i Aigua és vida

La CUP va celebrar ahir mateix que els ajuntaments passin a assumir la gestió de l'aigua. També va reclamar que es convoqui la Taula de Municipalització de l'Aigua, per poder conèixer amb detalls els nous mecanismes de decisió i control, i per acordar un pla de treball que permeti la municipalització definitiva del servei un cop s'acabi l'actual procés judicial. La formació també va demanar a l'Ajuntament que acceleri la querella penal contra els responsables de la part privada per les irregularitats detectades.

La Plataforma Aigua és Vida Girona, també exigeix que l'Ajuntament convoqui immediatament la Taula de Municipalització. L'entitat considera que és urgent que el consistori es reuneixi amb les entitats i grups municipals que en formen part, per explicar amb detall com es concretarà aquesta gestió directa i per conèixer el contingut de l'Auditoria de 2014 feta a l'empresa. Considera, finalment que és una «oportunitat molt valuosa» per treballar cap a la municipalització.