La darrera inspecció dels dos ascensors de l'aparcament soterrat de les places Salvador Espriu i Calvet i Rubalcava (on hi ha el mercat del Lleó) es va fer el 4 de desembre de 2008. L'empresa que havia de fer la revisió, Ascensors Serra SA, ha presentat un escrit a l'Ajuntament de Gironaa l'estacionament que gestiona, com a concessionària, l'empresa Pàrking Plaça Catalunya SA des del 15 d'octubre de 1985.

L'empresa encarregada de fer la inspecció ha exposat que sempre que intenta fer la revisió la concessionària els remet a l'Ajuntament com a propietari. Després de la inspecció s'hauria d'haver fet el manteniment el 2010, però ja no va ser possible. A més, existeixen decrets d'alcaldia, firmat el 27 de febrer del 2014 i el 25 d'abril de 2014 on ja s'exposaven diferents «incidències en relació amb operacions de reparació dels ascensors i l'observació d'una conducta reincident de la concessionària en l'incompliment de les obligacions respecte a les despeses derivades del funcionament dels ascensors», segons consta en el text que es va portar al ple municipal de dilluns a la nit.

Ultimàtum de deu dies

Quan es va concedir el permís de gestió de l'aparcament soterrat, en el contracte s'hi va especificar que «el concessionari s'obliga a conservar les instal·lacions en perfecte estat de manteniment, neteja i higiene». La tinenta d'alcaldia d'Hisenda i Règim Interior, Maria Àngels Planas, va explicar durant el ple que s'ha donat deu dies a l'empresa que gestiona l'aparcament (un cop rebi la notificació) per tal que «justifiqui documentalment la realització de les inspeccions reglamentàries» dels dos ascensors. A més a més, s'ha advertit a la concessionària que podria rescindir el contracte en cas d'un incompliment.

Al ple es va portar un text per tal d'aprovar l'enviament del requeriment a l'empresa, on tots els grups municipals van votar-hi a favor. No obstant, va haver-hi crítiques. Míriam Pujola (Ciutadans) va preguntar-se com no es podia saber que no s'estaven passant les revisions. Lluc SalellasDes de l'equip de govern, Maria Àngels Planas, va assenyalar que es van fent auditories de tots els contractes. Tot i això, va explicar que n'hi ha molts i que es van revisant i que en aquest cas «actuarem de manera severa contra els incompliments».