L'estudi de contaminació atmosfèrica que ha encarregat l'Ajuntament de Sarrià de Ter a l'empresa 4Sfera, conclou que els fums i males olors provinents de la fàbrica de paper Hinojosa no són tòxics. L'informe s'ha fet en base a vuit aparells situats a l'entorn de la paperera i un novè a l'escola Montserrat. En cap cas, cap de les mesures preses s'ha acostat mai al llindar que pugui considerar-se contaminant, segons ha relatat el tinent d'alcaldia de Serveis Públics, Segutetat Ciutadana i Protecció Civil, Narcís Fajula.

El mètode utilitzat per avaluar la qualitat de l'aire del poble es pot aplicar d'una manera ràpida i ajuda a obtenir una variació espacial molt extensa de la zona, segons el consistori. Els nivells ambientals de tots els contaminants «són baixos i els nivells dels contaminants mesurats estan molt lluny de qualsevol nivell tòxic», ha exposat Fajula.

En concret, els nivells de sulfur d'hidrogen, benzè, etilbenzè, o-xilè i 1,3-butadiè són molt baixos, amb nivells per sota del límit de detecció. Els nivells de toluè i mp-xilè són baixos, amb valors entre 1,1 i 3,48 ug/m3 i 0,76 i 1,92 ug/m3, respectivament. Els nivells d'amoníac i diòxid de nitrogen «no són elevats» i «es troben dins dels nivells habituals de zones urbanes a Catalunya», segons l'informe.

La campanya de mesura ha tingut també com a objectiu identificar la variació espacial dels nivells dels diferents contaminants a Sarrià de Ter. En relació a la variació espacial d'amoníac i diòxid de nitrogen, «no s'observen nivells més elevats en els punts més pròxims a la zona industrial», indica l'estudi.

Pel que fa a les males olors, Fajula ha explicat que ja s'han eliminat a la depuradora i que ara, en ocasions, en sorgeixen del punt de tractament de paper. Assegura que l'Ajuntament msanté la pressió a la fàbrica perquè elimini aquestes pudors. La fàbrica hauria detectat el punt de la incidència i està comprovant amb quin filtre podria mitigar el problema.