L'Ajuntament de Girona destinarà 8 milions d'euros (MEUR) a inversions al 2018 i vol que aquest sigui l'any en què s'engegui la reforma de l'antic Cinema Modern i es comenci a materialitzar la transformació de la carretera Barcelona. L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha avançat que es redactarà un estudi "per tenir clar" com solucionar el problema de l'amiant sota l'asfalt, que anirà en paral·lel amb l'inici de les obres -aquestes, privades- de la nova Clínica Girona i l'ampliació de l'Hipercor. L'Ajuntament ha presentat aquest dilluns aquelles actuacions urbanístiques que vol desencallar des d'ara i fins a finals de mandat. El pla inclou més de 50 obres repartides arreu de la ciutat, la majoria de les quals s'executaran al llarg del 2018 (com la marquesina del TAV o la reforma de l'antiga central del Molí).

El pla d'obres 2018-2019 dibuixa sobre plànol més de 50 actuacions urbanístiques repartides arreu de la ciutat. Segons ha concretat l'alcaldessa, l'objectiu és disposar d'un full de ruta que marqui "a curt termini" quines són tant aquelles petites millores com també aquelles grans obres que s'han de tirar endavant.

L'Ajuntament ha dividit les actuacions en dos grans blocs. El primer, que n'inclou el gran gruix, són tots aquells projectes que es materialitzaran al llarg del 2018. És a dir, dels quals o bé se'n començarà l'obra o bé, directament, s'enllestirà. Dins aquest grup es troben, per exemple, la reforma de la plaça Espanya, l'ampliació de voreres a la travessera Santa Eugènia o l'adequació d'un aparcament per a autocaravanes a Domeny.

L'alcaldessa de Girona ha subratllat, a més, que l'objectiu de l'Ajuntament és que el 2018 sigui "l'any del Modern" i també el que marqui la transformació de la carretera Barcelona en carrer. De fet, Madrenas ja ha recordat que aquest darrer projecte és una de les "línies estratègiques" del mandat.

A principis d'any, l'Ajuntament calcula que ja començaran les obres de la nova Clínica Girona, i que poc després també començarà a prendre forma l'ampliació de l'Hipercor (que al seu torn, suposarà la transformació de la plaça Salvador Dalí). Això suposarà restringir carrils de circulació, com ja s'està fent a la zona del Cassià Costal.

En paral·lel, Madrenas també ha avançat que l'Ajuntament redactarà un estudi per veure de quina manera es pot resoldre la problemàtica de l'amiant que hi ha sota l'asfalt. "La nostra intenció és enllestir-lo a finals del 2018, per tenir clara quina ha de ser la solució", ha explicat l'alcaldessa.

"Barri a barri"

Marta Madrenas ha volgut subratllar que les actuacions incloses al pla d'obres abasten tots els barris de la ciutat. "És una planificació estratègica que suposarà millores per al dia a dia dels veïns", ha explicat. I com a exemple, ha concretat que entre els projectes previstos al Barri Vell hi haurà la instal·lació d'un lavabo públic (a tocar de les escales que porten a Sant Feliu) o la rehabilitació de l'antic edifici de la UNED (que acollirà un espai d'autogestió per a joves i també acollirà el servei municipal de Salut).

Per la seva banda, el regidor d'Urbanisme, Joan Alcalà, ha volgut posar l'accent sobre tres projectes. El primer, que ja s'està executant, és la reforma de l'antiga Central del Molí (de la qual ara en començaran els treballs a l'exterior). El segon és la construcció de la nova marquesina a l'estació del TAV, que començarà al gener i s'enllestirà en sis mesos. I el tercer és la reconstrucció de l'històric Pont del Dimoni, una obra que també s'engegarà a principis del 2018, suposarà una inversió de mig milió d'euros i que s'enllestirà entre setembre i octubre.

En total, de totes les obres incloses al pla, l'Ajuntament de Girona preveu començar-ne a executar fins a 37 al llarg del 2018. El document, però, també inclou un segon gran bloc d'obres. Són totes aquelles de les quals, durant l'any vinent, se'n redactarà el projecte i se'n mirarà de lligar el finançament. Dins aquest grup s'hi inclouen, per exemple, la reforma del passeig Canalejas o la nova passera de l'Onyar a Girona Est.

8 milions d'inversió

Per desencallar i tirar endavant les diferents actuacions, l'Ajuntament de Girona invertirà l'any vinent 8 MEUR. D'aquest total, 6,8 MEUR formen part del pressupost municipal per al 2018, que el consistori preveu portar a aprovació al ple extraordinari de dilluns vinent.

Els altres 1,25 MEUR sortiran del superàvit del 2016. "Aquest import el podíem destinar a reduir deute o a fer més inversió; però com que l'Ajuntament de Girona està sanejat i compleix amb les ràtios d'estabilitat pressupostària, els diners serviran per fer obres o projectes", ha concretat la regidora Maria Àngels Planas.

Precisament, el ple d'avui -l'ordinari del desembre- haurà d'aprovar aquesta modificació de crèdit. Els diners procedents del superàvit es destinaran a redactar diversos projectes (480.000 euros), a la reforma de la cruïlla entre els carrers Cardener i Reggio Emilia (300.000 euros), a la remodelació del carrer Cardenal Margarit (250.000 euros), a la reforma dels vestidors de la Policia Municipal i a la instal·lació d'un nou ascensor a la comissaria (150.000 euros) i a resoldre els problemes de filtracions d'aigua a l'aparcament de la plaça Josep Pallach (55.000 euros).

Apart d'aquests 8 MEUR, la regidora d'Hisenda i Règim Interior també ha recordat que es destinaran 1,2 MEUR més als projectes inclosos dins els pressupostos participats dels barris (és a dir, aquells que escull la ciutadania).