L'Ajuntament de Girona ha habilitat un nou espai amb dotze places a l'edifici de les Sarraïnes per tal que les persones sense sostre hi puguin dormir durant els mesos de més fred. L'espai, que a banda de les lliteres també compta amb un microones i màquines per preparar begudes calentes, estarà en funcionament fins al dia 15 de març i es destina a persones que han rebutjat qualsevol tipus d'ajuda procedent de l'administració. L'objectiu és impedir que hagin de passar les nits més fredes de l'any a la intempèrie, de manera que aquí hi podran anar a dormir sense haver d'entregar documentació ni sotmetre's a un seguiment per part de Serveis Socials.

L'espai estarà gestionat per voluntaris que havien estat anteriorment en la mateixa situació de dormir al carrer, de manera que el consistori confia que podran crear una relació de confiança i complicitat amb els usuaris de les Sarraïnes, i fins i tot servir-los com un exemple positiu. En total, compten amb 17 voluntaris apuntats -molts dels quals participen en el programa «Trobades amb Sostre»-, i tindran també el suport del personal de nit de la Sopa.

Els voluntaris, que s'han involucrat en el projecte fins al punt d'haver muntat ells mateixos les lliteres, seran els encarregats de garantir que a les Sarraïnes hi entra la gent que realment ho necessita, i disposaran d'un mòbil per si es produeix qualsevol problema. L'Ajuntament preveu que molts dels indigents hi accedeixin després d'haver sopat a La Sopa, i per aquest motiu no hi ha previst servei de cuina, tot i que sí de begudes calentes.

L'espai de les Sarraïnes estarà obert fins al 15 de març de vuit del vespre a vuit del matí, de dilluns a diumenge. Segons va indicar la regidora d'Igualtat i Drets Socials, Eva Palau, el consistori demanarà als usuaris que es facin responsables i tinguin cura de l'espai, de manera que el tinguin net i en bones condicions.

La directora de La Sopa, Rosa Angelats, calcula que en aquests moments hi ha unes 125 persones sense sostre a Girona, moltes de les quals dormen en caixers automàtiques o cases ocupades. Actualment, La Sopa compta amb 66 places, mentre que n'hi ha 20 més en pisos gestionats pel consistori. Angelats va explicar ahir que ja fa temps que l'Ajuntament estudiava la manera d'obrir un nou espai, però no ha estat fins ara que han trobat la forma i el lloc adequat. L'indret ocupa les dependències del que havia estat anteriorment un centre obert per a infants.

Per la seva banda, l'alcaldessa, Marta Madrenas, va assenyalar durant la presentació que Girona és una «ciutat d'èxit», però va advertir que no ho podrà ser totalment si no es prioritzen les persones més vulnerables.