15 de febrer de 2018
15.02.2018

Girona instal·la una caixa niu de falcó pelegrí al campanar de la Catedral

L'objectiu de la iniciativa és aconseguir l'assentament d'una parella d'aquestes aus a la ciutat per contribuir al control biològic d'espècies com els estornells, els coloms, les cotorres o els gavians

16.02.2018 | 08:58
l´estudiant Lucas Barrero instal·lant avui al matí la caixa niu al campanar de la Catedral.

Girona compta des d´avui amb una caixa niu de falcó pelegrí instal·lada al campanar de la Catedral. La iniciativa ha estat impulsada per Lucas Barrero, un estudiant de la doble titulació de Biologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Girona i ha comptat amb la col·laboració de l´Ajuntament de Girona, en el marc del programa de foment i seguiment de la biodiversitat, i del Capítol de la Catedral.

L´objectiu d´aquesta actuació és aconseguir l´assentament d´una parella de falcons pelegrins a la ciutat, ja que aquestes aus poden contribuir al control biològic d´espècies com els estornells, els coloms, les cotorres o les gavians, que sovint provoquen incidències i malmeten el patrimoni arquitectònic. Aquesta nova proposta pretén donar continuïtat al projecte de reintroducció del falcó pelegrí engegat per l´Ajuntament de Girona entre els anys 2001 i 2005, a través del qual es van alliberar catorze cries de falcó mitjançant la tècnica de hacking.

El falcó és un rapinyaire robust amb una envergadura mitjana d´un metre i un pes màxim d´un quilogram. És de color pissarra amb la part inferior blanca. Té unes grans urpes ben adaptades per a la caça aèria. Aquesta au no construeix niu i diposita els ous directament a terra, per això és molt important la idoneïtat de l´indret on realitza la posta. El falcó s´alimenta principalment d´altres aus.

L´any 2017 es van identificar 37 territoris de reproducció a la demarcació de Girona i es van marcar 38 cries de falcó per fer-ne el seguiment.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Més informació

L'últim El més llegit