Des de la nova plaça 1 d'Octubre fins a la plaça del Vi, Girona va gaudir d'una rua plena de colors vius, simbologia i tradició. Eren les onze del matí quan la comunitat xinesa durant el recorregut celebrava l'any nou, que en lloc de ser el 2018, és el 4716. La primera lluna nova del calendari lunar és el senyal que indica l'entrada d'un nou any al calendari xinès.

En el seu horòscop, a diferència de l'occidental, s'associa cada signe del zodíac amb un animal i els assigna un any en concret. Enrere queda l'any del gall i ara s'inicia el del gos, destacable per ser l'any de la tolerància i la humanitat.

Des del l´equip de govern s´assegura que «l'any del gos és l'any de la humanitat i això és el que des de l'Ajuntament pretenem, l'intercanvi de cultures». Els gironins han pres l'any nou xinès des del respecte però des de la llunyania. La seva participació com a espectadors de la rua va ser minoritària. Alguns es feien fotos amb els vestits més tradicionals i altres es miraven amb sorpresa les disfresses del drac i els lleons.

Mentre el folklore xinès despertava la curiositat de molts ulls, la comunitat xinesa vivia amb intensitat els seus costums més preuats. «Amb aquesta dansa deixem el mal enrere i cridem la sort de l'any nou», diu amb il·lusió una de les xineses que observen el ball del Drac Hanoi a la plaça de la Independència.

«És la segona vegada que la comunitat xinesa de Girona celebra l'any nou als nostres carrers. L'any passat va ser més íntim però com que va ser molt exitós, avui hem volgut fer un pas endavant i fer-ho més gran», destaca l'Ajuntament en l'acte de cloenda.

Els responsables de la festa són l'Associació de Desenvolupament d'Empreses Xineses amb Chi Tung Law, Aton (restaurant Gran Muralla) i Fanxu Lee (restaurant Drac Paradís), l'acadèmia de xinès Confuci (col·laboradora de la Universitat de Girona), l'escola Kon Lin i l'Associació d'Ultramar per a la investigació de la cultura manxú.

Els participants, que alguns d'ellsvan arribar amb autobús des de Barcelona, van recreat en la mesura del possible la festa més important de la Xina. «Crec que sí que s´assembla», va dir un nen petit de quatre anys acompanyat de la seva mare.

En Fei, un jove xinès gironí, que recorda la festa original a la Xina, ha dit que per ells és molt important tenir l'oportunitat de celebrar l'any nou a Girona: «Fa deu anys quan encara no hi havia gaires xinesos aquí, no teníem res de tot això! Ara almenys podem gaudir de la música, dels vestits... Podem sentir el nostre poble».