Els catalans sovint ens aturem a pensar sobre el nostre futur i ens capfiquem massa. Demanem l'opinió als filòsofs, als geògrafs, als urbanistes i als especialistes en ciències polítiques, i esperem angoixats les sentències dels tertulians de torn. Aixequem fins i tot la vista al cel, intentant interpretar els àugurs en el vol errant de les orenetes o en les enquestes d'opinió o de tendència de vot, però tot això no serveix de res, principalment perquè el nostre futur ja està escrit, concretament hauríem de dir que està imprès, imprès en quadricromia i en paper estucat.

El futur del nostre país, o com a mínim l'anhel i la voluntat de ser, la podem trobar molt més fàcilment en els prospectes turístics de cada ciutat. En aquelles magnífiques i creatives imatges contemplem allò que ens agradaria ser. Paisatges immaculats i amables, camins pintorescos rodejats de natura, carrers nets per on passeja gent d'ordre, edificis magnífics, ben il·luminats i rutilants, parcs arbrats cuidats, ordenats i tranquils, funcionaris somrients i amables, botiguers honestos i ciutadans honorables, trens puntuals i, fins i tot, un clima sense ensurts, propiciador d'una felicitat eterna.

No ens calen els programes electorals dels partits polítics, ni les normes que dicten els ajuntaments, ni les lleis que s'aproven en el Parlament, ni cap constitució que reguli els drets fonamentals, qui vulgui saber què ha de fer, com ha d'actuar, només cal que vagi a un punt d'informació turística a buscar un fulletó. Potser no trobarà la solució exacta a tots els problemes, però sí una estampa de mostra, com aquelles que ens permeten muntar un complicadíssim puzle de 5.000 peces només a partir de la imatge impresa en la tapa de la capsa. Reuniu prospectes de tots els indrets de Catalunya i obtindreu una representació exacta de com hauria de ser el nostre país.