Aviat farà tres anys que es va cloure el procés participatiu del Pla especial de la Devesa, en què després que s'hi hagin dedicat moltes hores de feina d'entitats, col·legis professionals, personal i tècnics municipals i ciutadania que van aportar un munt d'idees i respondre qüestionaris, ara s'atura tot.

Fa la impressió que n'hi ha uns pocs que no estan d'acord amb el que varen aportar els gironins, ciutadans de diferents barris que van participar, i ara tocava als polítics fer realitat el que varen dir els ciutadans sobre la Devesa.

La Devesa, ja ho he dit altres vegades, ha de ser per a ús i gaudi de tots els gironins, no només dels seus veïns o d'alguna entitat. També he dit que aquest espai el voldrien moltes ciutats del món, però aquí tot i que ara hi estàvem molt a prop, som incapaços de fer realitat la Devesa com a parc urbà. I és que no cal oblidar que la Devesa és un espai urbà, no un parc natural.

Les aportacions fetes pels ciutadans varen ser per fer un parc, per passejar-hi, per passar-hi el dia, per al lleure familiar, il·luminat, segur, net, per córrer... Es va prioritzar la connectivitat amb la ciutat, el manteniment adequat de l'arbrat, els espais de jocs per a nens i espais de bars i restauració.

Van validar la regeneració del parc, la connexió amb el riu, l'enderroc del mur actual i l'exclusió dels cotxes a l'interior del Parc. La integració de les ribes del Ter com espai fluvial, de platja, inclús es va tenir en compte els espais per a les bicicletes i els gossos. Es preveia disposar d'un espai lliure com el Camp de Mart i també la Copa per fer-hi actes, concerts i grans esdeveniments de la ciutat. Totes les idees aportades i que es van acceptar farien que l'espai d'aquest parc urbà que és la Devesa fos més utilitzat per la ciutadania.

Els parcs naturals no són per a les persones. Estan concebuts per ser l'hàbitat dels animals i de la flora, l'activitat humana és mínima. Un parc urbà, en canvi, és per a les persones, tot i que s'hi respecti, conservi i mantingui una flora i una fauna que li són pròpies.

Els treballs del procés participatiu es van dur a terme amb l'objectiu de fer un projecte per a la Girona del futur.

Els gironins hem viscut d'esquenes al parc de la Devesa, tota la vida. Ara ens tocava viure'l de cares. Però no sembla que hagi arribat l'hora. Hi ha uns pocs que prefereixen un parc buit i insegur, que fa basarda anar-hi a passejar, i sense vida, però que sembli natural, verge i silenciós. En una paraula: mort. No dubto que els nostre polítics estaran a l'alçada del que necessiten la majoria dels gironins.