Les dades de la memòria de l'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament de Girona posen en relleu el que el consistori considera que són « indicis d'una revitalització del sector urbanístic» a la ciutat. L'evolució en la suma dels pressupostos de les llicències d'obres dels darrers anys mostra una clara tendència a l'alça. L'any 2014 aquesta suma era de poc més de 22 milions d'euros i l'any 2017 va ser de quasi 53 milions. «L'evolució en el nombre de llicències i sobretot en el pressupost representa que cada cop es fan construccions més grans i que s'inverteix en edificis plurifamiliars, cosa que significa que hi ha una regeneració en el sector», va subratllar el tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà.

Més llicències d'obra

De fet, el nombre d'autoritzacions d'obres ha anat augmentant els darrers anys. El 2013, va haver-hi 750 comunicacions d'obres (per treballs molt menors) i es van autoritzar 420 obres menors i 292 majors. El 2015, les xifres de les comunicacions ja eren de 903, mentre que les obres menors eren 485 i les majors 328. Aquest any 2017, les comunicacions de treballs ha arribat a les 1.043, les obres menors 452 i les majors, 350. D'aquests darreres, la gran majoria corresponen a grans rehabilitacions, però 25 són per aixecar nous edificis. A diferència de fa dos o tres anys, hi ha menys obres noves, ja que el 2015 van ser 35 i el 2014 van ser 37. No obstant, moltes eren edificis unifamiliars o superfícies comercials de dimensió mitjana ja que els pressupostos sumats són molt menors que el 2017. Fa tres anys, aquestes 37 construccions sumaven un pressupost de quasi set milions i, l'any següent, les 35 obres noves no arribaven als 17 milions. En canvi, les 25 edificacions noves del 2017 sumaven més de 22 milions. L'any 2018 inclourà com a obres noves a computar tres grans edificacions com la Clínica Girona, el Leroy Merlin o el geriàtric del parador del Güell al costat dels Maristes, a més d'un Burger King i un supermercat. També hi haurà la injecció econòmica, tot i que no com a nou edifici, corresponent a l'ampliació d'El Corte Inglés.

Per al representant municipal, les dades urbanístiques demostren «l'interès per la ciutat». En gran part ho va atribuir al fet que l'equip de govern «ha posat en valor Girona i ha generat confiança» en una ciutat que considera que és «atractiva i té unes mides raonables».

També dins de l'àrea d'Urbanisme, el tinent d'alcaldia va exposar els projectes i obres promogudes l'any passat des de l'Ajuntament. Hi ha, per exemple, l'aprovació definitiva del Pla Especial del parc de les Pedreres; la modificació del projecte bàsic del pavelló esportiu de l'escola Cassià Costal que està a punt d'acabar; la reforma del pati de l'escola Eiximenis que també està pràcticament acabada; la reparcel·lació i la tramitació de diversos instruments de gestió a la zona de la futura Clínica Girona, o l'obra del carril bici al carrer de Santa Eugènia, des del carrer Nou fins a la travessia del Carril.