La CUP ha criticat que tant l'Ajuntament com Fira de Girona no prohibissin ja d'entrada que l'Exèrcit participés a l'Expojove "per ser símbol del bel·licisme". El regidor Lluc Salellas ha acusat l'alcaldessa d'haver generat "un debat superflu" al voltant "d'un element simbòlic" com és el fet que els militars portessin o no uniforme. Segons la CUP, des d'un principi s'hauria d'haver dit a les forces armades que "no eren benvingudes" al certamen, perquè el codi ètic de Fira de Girona "diu claríssimament que no estan permeses expressions bel·licistes que vagin en contra de la cultura de la pau". Salellas ha fet aquesta reflexió durant la presentació del nou cicle de debats que, des d'ara i fins al juny, la CUP durà a terme a diferents barris de Girona per debatre temes de ciutat. Substituiran les antigues assemblees, tractaran diversos temes (educació, cultura, turisme, pensions...) i la formació vol deixar clar que els ha impulsat "per fer la feina que no duu a terme l'equip de govern".

Per a la CUP, el debat que ha generat el veto de l'Exèrcit a l'Expojove "té un problema d'origen". El regidor Lluc Salellas ha criticat que l'alcaldessa i Fira de Girona hagin fet girar la sanció al voltant del fet que els soldats portessin uniforme militar en la darrera edició del certamen.

Segons Salellas, aquesta ha estat una qüestió "supèrflua", perquè ja d'entrada l'Ajuntament i la Fira haurien d'haver dit a l'Exèrcit "que no era benvingut" al saló. La CUP recorda que, precisament, el codi ètic de Fira de Girona deixa clar que "no estan permeses expressions bel·licistes que vagin en contra de la cultura de la pau". "I precisament, les forces armades són l'expressió més clara del bel·licisme al món", ha subratllat Salellas.

"Allò que interessa realment és si l'Exèrcit pot fer propaganda entre els infants i pot inventar-se o no actituds nobles", ha criticat el regidor. Per això, la CUP reclama a l'Ajuntament i a la Fira que el debat no se centri en el vestuari, sinó que la decisió de no permetre que les forces armades participin a l'Expojove "sigui més nítida i clara".

En aquest punt, Lluc Salellas també ha criticat que ahir l'Ajuntament "mig celebrés" les mesures cautelars que va dictar el jutjat. A la interlocutòria, el magistrat va permetre que les forces armades participessin al saló, però que hi anessin sense dur uniforme.

Cicle de debats

La CUP ha presentat aquest dimecres un nou cicle de debats que la formació engega a diferents barris amb l'objectiu de tractar diferents temes de ciutat. Des d'ara i fins al 13 de juny, se'n faran deu. Entre d'altres, giraran al voltant de l'educació, la cultura, el futur de les pensions o el turisme. A més, també es parlarà de projectes com el de l'entrada sud de la ciutat, la necessitat de fer un pla d'usos per al Castell de Montjuïc o el futur del barri de Sant Narcís un cop ja s'ha acabat l'obra del TAV i la reposició del parc Central.

La portaveu de la CUP, Laia Pèlach, ha explicat que el cicle de debats substitueix les assemblees que la formació havia dut a terme en els darrers anys. "Volem posar en valor la feina als barris", ha dit Pèlach.

La regidora, a més, ha volgut subratllar que, impulsant aquests debats, la CUP no fa res més que "dur a terme allò que hauria de fer l'equip de govern". I en aquest sentit, ha criticat que CiU "s'ompli la boca parlant de descentralització i de fomentar la participació ciutadana", quan en realitat "no ho fa".

Vot en contra

Per últim, i aprofitant que avui el PPC ha presentat la moció on demana reprovar l'alcaldessa i exigeix a Marta Madrenas que dimiteixi, la CUP ja ha volgut avançar què votarà al ple. El regidor Lluc Salellas ha dit que no donaran suport a la moció perquè "criminalitza" l'alcaldessa. A més, també ha criticat que Concepció Veray no tingui en compte que, en realitat, "estem parlant de tot un moviment de base i popular que defensa la llibertat dels presos polítics i exigeix que s'implementi la República".

Ara bé, el regidor també ha volgut deixar clar que el seu vot en contra, en cap cas, significa un aval al model de ciutat que defensa Madrenas i a tota la feina que fa al capdavant de l'Ajuntament. "Critiquem aquest intent de criminalitzar-la, però això no vol dir que recolzem i validem el seu model de gestió en línies generals", ha conclòs.