El ple de l'Ajuntament de Girona va rebutjar ahir la moció del PP que demanava la dimissió de l'alcaldessa, Marta Madrenas, per tenir una actitud «sectària» i « hooligan» amb l'independentisme, en paraules de la portaveu popular, Concepció Veray. La regidora del PP, que va afirmar que rep amenaces a les xarxes socials i a casa seva per «pensar diferent», va criticar el canvi de nom de la plaça Constitució a plaça 1 d'Octubre, el trencament de relacions amb l'Estat i la Corona i la proclamació de Felip VI i Enric Millo persones «non grates» a la ciutat, així com el discurs de l'alcaldessa del 23 de març, que Millo ha dut a fiscalia. La moció només va rebre el suport de PP i Cs, mentre que el PSC es va abstenir. PDeCAT, ERC-MES i la CUP hi van votar en contra i li van retreure que l'hagués presentat en lloc de fer una moció censura.

Madrenas va defensar que governa per a tothom i que en cap moment, ni a Girona ni a cap ciutat de Catalunya, s'ha ofert o denegat un servei a ningú preguntant-li si és independentista. D'altra banda, va recordar que el PP «té un dels governs més corruptes de l'Europa actual» i en canvi no se'ls empresona. L'alcaldessa es va mostrar indignada que els populars facin un relat de l'1-0 que «obviï uns fets gravíssims, i que els intentin negar»: «No és opinable que l'1-O hi havia persones que volíem votar pacíficament i va haver-hi persones repressores que ens van venir a atonyinar», va indicar. Madrenas també va afirmar, davant dels rumors que la situen a la presidència de la Generalitat, que té la intenció de seguir treballant pel país des del càrrec d'alcaldessa durant molts anys.

Veray només va aconseguir el suport de Cs, malgrat que la formació taronja també li va retreure que Cristina Cifuentes no dimiteixi de la Comunitat de Madrid per l'escàndol del màster. Tot i això, el grup integrat per Miriam Pujola i Manuel Vázquez va votar a favor de la moció assegurant que a Girona «la ciutat no necessita una caricatura d'alcaldessa, sinó una alcaldessa real».

El PSC no va donar suport a la proposta, sinó que es va abstenir, però tot i això es va mostrar molt crític amb l'actitud de l'alcaldessa. «No crec que la seva actitud sistemàtica sigui radical o sectària, però s'han generat situacions innecessàries d'exclusió d'una part de la societat», va dir la seva portaveu, Sílvia Paneque. En aquest sentit, va dir a Madrenas que «pot defensar el seu projecte polític a cada acte que vagi, però des de l'alcaldia no pot actuar de part».

Des de la CUP, Lluc Salellas també es va mostrar crític amb la gestió de Madrenas a la ciutat, però tot i això va rebutjar la seva dimissió per aquest tema. «No podem avalar la criminalització de Madrenas tot i que no sigui l'alcaldessa que hem votat ni votaríem mai», va indicar, recordant que el moviment independentista no va de persones sinó que és col·lectiu.

Des d'ERC-MES, Maria Mercè Roca va considerar que «per sort, a l'Ajuntament no ens han aplicat el 155, i amb una sola regidora no pot ser alcaldessa, no com ha passat al Parlament, que amb 4 diputats han aconseguit manar».

Finalment, el portaveu del CiU, Carles Ribas, va assegurar que la qüestió no és si Madrenas és o no independentista, sinó que només està defensant la democràcia i els seus valors bàsics. En aquest sentit, va apuntar que el comportament de Madrenas no és sectari, sinó que reflecteix el pensament de bona part de la ciutadania, que està en contra dels «presos polítics».