La Fundació Els Joncs ha presentat un projecte de remodelació gràcies al qual sumaran una llar-residència, sis habitatges i una sala polivalent a les seves instal·lacions de Sarrià de Ter. Borja i Lucía Ferrater, del prestigiós despatx d'arquitectura OAB, seran els encarregats de rehabilitar dos immobles de la Fundació, que aquest any compleix el seu 40è aniversari. Per recollir fons, la Fundació ha organitzat un sopar benèfic a càrrec dels germans Roca el pròxim 26 d'abril.

La primera remodelació contempla l'aixecament d'una planta destinada a convertir-se en una llar-residència pionera a Europa, que permetrà que persones amb discapacitat puguin independitzar-se. Des del centre es va recordar que els adults amb discapacitat intel·lectual no poden viure sols, i les úniques opcions que tenen són quedar-se a la seva llar amb la seva família o anar a una residència tutelada. El projecte els permetrà gaudir d'un espai en el qual emancipar-se progressivament -primer podran realitzar estades de curta durada- i aprendre a conviure amb persones sense discapacitat.

En total, la planta estarà formada per una residència que comptarà amb 14 apartaments (12 d'uns 38 m2, i 2 de 55 m2) repartits en dues plantes i amb capacitat per 1 o 2 persones cada un; i 6 habitatges, repartits entre dues plantes, de 95 i 130 m2 i que tindran capacitat per unes 28-30 persones.

A més, el projecte també contempla la creació d'una cuina i una bugaderia d'ús pels usuaris del centre de dia i dels habitatges, que suposarà la creació de 5-7 llocs de treball per a persones discapacitades.

L'altra remodelació suposa la creació d'una sala polivalent gràcies a la qual els nois i noies de la Fundació podran disposar d'una zona d'oci on poder fer múltiples activitats fora del seu horari laboral. La sala també s'aprofitarà per activitats del Centre Ocupacional i de l'Escola Mare de Déu del Carme, a més d'esdevenir l'espai social de l'edifici dels habitatges, ja que hi comunica directament.

Per tal de recollir fons, la Fundació Els Joncs ha organitzat un sopar benèfic a càrrec dels germans Roca i que es durà a terme el pròxim 26 d'abril al Mas Marroch . L'acte, que comptarà amb la presència de diverses personalitats d'àmbit gironí i català, estarà presentat pels humoristes Xuriguera-Faixedas.

La presentació del projecte ha tingut lloc aquesta tarda i ha comptat amb la presència de Dionís Poch, president de la Fundació, Jesús Candel, responsable del projecte, i Borja i Lucía Ferrater, arquitectes que portaran a terme la remodelació.

Poch ha explicat que "la residència és el pas que ens faltava fer", i ha assegurat que aquesta "permetrà que els nois i noies discapacitats aprenguin a administrar-se a si mateixos i els prepararà per si en un futur marxen a viure a un pis de manera independent". El president de la Fundació ha assegurat que per a ells "és una prioritat que els nuclis familiars estiguin units", i en aquest sentit ha afirmat que "els habitatges permetran que les famílies que ho necessitin puguin viure juntes".

Per la seva banda, Jesús Candel ha assegurat que des de la Fundació estan "molt il·lusionats" perquè "tant la residència com la sala polivalent són espais que els discapacitats del centre necessitaven". Candel ha afirmat que la residència és un projecte "molt innovador" que "permetrà que els discapacitats intel·lectuals comencin a viure sols, fet que fins ara no era possible". El màxim responsable del projecte ha admès que ja han començat a treballar perquè un cop la rehabilitació estigui acabada es pugui "exportar la idea i convertir-se en un centre pilot de referència".

D'altra banda, l'arquitecte Borja Ferrater, ha explicat que per ells "el projecte és molt il·lusionant" ja que l'obra tindrà un "ús social que servirà pel confort dels nois i noies", a més de "disposar d'una estructura històrica que mereix ser condicionada".

Per la seva banda, Lucía Ferrater, en una vessant més tècnica, ha assegurat que és "un honor poder rehabilitar un edifici de Joaquim Gili i Morós", al que ha considerat "un mestre", i ha explicat que el seu despatx "no pretén deixar la seva firma, si no tornar a donar vida a un espai que estava adormit".

La Fundació els Joncs es va construir l'any 1991 per familiars i professionals que treballaven al Centre d'Educació Especial Mare de Déu del Carme amb l'objectiu de crear un centre especial de treball per a les persones amb discapacitat intel·lectual. El 1995 neix el Centre Especial de Treball els Joncs, que actualment dona feina a 20 persones amb discapacitat en activitats de neteja d'aparcaments, comunitats o naus. El 2007 es crea el Servei de Teràpia Ocupacional, on es realitzen activitats de caràcter educatiu, social, laboral i de lleure per afavorir a les persones discapacitades que, per les seves característiques personals, tenen un accés difícil al mercat laboral.

En total, la Fundació els Joncs atén a un total de 150 persones amb discapacitat intel·lectual -la majoria alumnes de la Mare de Déu del Carme que acaben l'escola- que son atesos per 41 professionals.