El fiscal anticorrupció José Grinda acompanyat de diversos agents de la Guàrdia Civil s'ha personat aquest matí a l'ajuntament de Girona en el marc d'un operatiu vinculat al cas Agissa, que investiga irruglaritats en l'empresa mixta encarregada del servei d'aigües a Girona, Salt i Sarrià de Ter.

Segons un comunicat de la Fiscalia, la investigació "persegueix determinar l'origen dels diners amb els quals es va adquirir el fons d'art Santos Torroella i, si s'escau, el possible ús de fons públics que estarien relacionats o bé amb el cànon acordat en la pròrroga de 2013 de la concessió d'Agissa, o bé amb partides pressupostàries de l'exercici 2014 de l'Ajuntament de Girona".

Inicilament, l'Ajuntament de Girona preveia pagar part de les obres d'art del fons Santos Torroella amb el cànon de l'aigua, però posteriorment, segons es va informar des del consistori, això es va desestimar i es va optar per altres vies. Avui mateix, fons municipals han reiterat que la compra d'aquest fons, que es va tancar el 2014 per un import de 3,9 milions d'euros, s'ha fet amb fons propis.

La seu d'Agissa en una fotografia d'arxiu.

Entrada a la secretaria i al despatx de Madrenas

Poc després de les nou han entrat a les dependències municipals i han passat per secretaria, pel despatx de l'alcaldessa Marta Madrenas i per l'àrea de Cultura. En el marc d'aquesta investigació, altres agents de paisà de la Guàrdia Civil també s'han personat a l'Ajuntament de Sarrià de Ter i es preveu que també ho facin al de Salt.

Al setembre passat, en el marc de l'operatiu 'Aquarium', la fiscalia ja va demanar expedients relacionats amb l'adquisició del fons d'art Santos Torroella i la pròrroga de la concessió del servei d'aigües de 2013, any en què Carles Puigdemont era l'alcalde de la ciutat.

Possible imputació de Carles Puigdemont

La fiscalia anticorrupció investiga Agissa i altres empreses per suposats delictes d'apropiació indeguda, administració deslleial, falsedat documental i malversació de diners públics. En el cas hi figuren diversos investigats als que, segons divesos mitjans, s'hi afegiria ara Carles Puigdemont. No obstant, segons l'oficina de comunicació del TSJC assegura que, de moment, "el jutjat d'instrucció 2 de Girona no té a Carles Puigdemont com a investigat en la causa"

Altres mitjans també apunten que el president del Parlament, Roger Torrent, també podria resultar afectat pel cas, ja que en l'etapa en les que es van cometre les presumptes irregularitats era alcalde de Sarrià de Ter.

Mesos després de destapar-se el cas, i davant dels indicis d'irregularitats, el jutjat va apartar els socis privats de la companyia (Girona SA) de la gestió d'Agissa i va donar el servei als tres ajuntaments.

Desviació de 15 milions d'euros

Segons avança El País, els investigadors creuen que a través dels contractes de l'aigua es van cobrar serveis inexistents i es van inflar factures, el que va suposar una desviació de 15 milions d'euros.