Tres visites, ahir, a tres ajuntaments -el de Girona, el de Salt i el de Sarrià de Ter-, per part de la Guàrdia Civil i de la Unitat de Suport a la Intervenció General de l'Estat, que van actuar a petició del fiscal anticorrupció José Grinda i sota l'auspici del jutjat d'Instrucció número 2 de Girona. Sospita Grinda, en base a la informació obtinguda en l'operació Aquàrium (setembre de 2017), que «els qui foren responsables polítics» dels tres ajuntaments des del 1992 haurien estat al corrent del saqueig de la societat Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter (Agissa), que hauria perjudicat els abonats a la xarxa d'aigua potable dels tres municipis (un informe de l'Agència Tributària).

Veu indicis el fiscal de la comissió de «delictes de malversació, apropiació indeguda, prevaricació i falsedat de document mercantil» i entén que l'adquisició del fons d'art Santos Torroella per part de l'Ajuntament de Girona podria incorporar-se a la llista de males pràctiques de gestors d'Agissa i de responsables polítics locals. José Grinda vol determinar l'«origen» dels diners amb què s'ha comprat el fons Santos Torroella i confirmar «el possible ús de fons públics (...) relacionats amb el cànon [de l'aigua] acordat en la pròrroga del 2013».

Aleshores era alcalde Carles Puigdemont, que va perllongar el contracte amb Agissa (la concessionària va començar a prestar el servei públic de subministrament d'aigua sota els governs de Joaquim Nadal).

El fiscal també vol saber si el pressupost de l'Ajuntament de Girona (Portbou, 1914-Barcelona, 2002). El febrer del 2014 el ple va aprovar -no sense polèmica i amb el vot de qualitat de Puigdemont- la compra de la col·lecció, que inclou algunes peces de Dalí, Miró i Picasso per 3,9 milions d'euros.

En l'acord s'especificava que el primer pagament, valorat en 1 milió d'euros i amb càrrec als comptes del 2014, es finançaria a partir del cànon de l'aigua, amb diners d'Agissa.

L'alcaldessa, Marta Madrenas, que ahir parlava de «xou mediàtic» organitzat per la Fiscalia i la Guàrdia Civil, assegura que el que diu l'acord de ple no ha anat missa i que el primer pagament del fons Santos Torroella -que segons un conveni amb la Generalitat s'ha d'ubicar a la Casa Pastors, al Barri Vell, la futura seu del Museu d'Art Modern i Contemporani- es va fer amb càrrec a una partida ordinària del pressupost.

Operació Aquàrium

Aquesta nova sèrie d'escorcolls arriba gairebé nou mesos després que l'operació Aquàrium, instruïda pel jutjat número 2 de Girona, es precipités sobre la seu d'Agissa i de Girona SA -societat privada que fins fa uns mesos era coprestadora del servei municipal d'aigua. Obtenir informació sobre com es va negociar el cànon de l'aigua el 2013 a canvi de la pròrroga de la concessió i sobre els termes fixats per a la compravenda del fons Santos Torroella ja figuraven entre els objectius dels investigadors aleshores.