15 de juny de 2018
15.06.2018

Girona és la segona ciutat amb la taxa d'escombraries més alta de tot l'Estat

El preu s'ha apujat un 9% de forma extraordinària a Girona durant els anys 2018 i 2019, ja que mentre es fan les obres de millora de la incineradora de Campdorà els residus s'han de dur al Vallès Occidental - De les vint ciutats que tenen una taxa d'escombraries fixa (és a dir, igual per a tots els domicilis), la de Girona és la més elevada

15.06.2018 | 10:47
La incineradora de Campdorà està en obres.

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha constatat que Sant Sebastià, Girona i Granada són les ciutats amb la taxa d'escombraries més alta de l'Estat, mentre que Lleó, Alacant i Sòria són les que la tenen més baixa. L'associació de consumidors ha detectat diferències de fins al 600% en el cost de les taxes d'escombraries dels principals ajuntaments d'Espanya.

Sant Sebastià, amb un cost de 176 euros anuals, és la ciutat que cobra més per la taxa d'escombraries, encara que, a l'estar vinculada al consum d'aigua, el seu import es redueix a mesura que el consum és menor. Tot seguit hi ha Girona, amb 164 euros, i Granada, amb 142. En el cas de Girona, cal tenir en compte que la taxa s'ha apujat per als anys 2018 i 2019 de forma extraordinària fins a un 9% degut al tancament de la planta de Campdorà per fer-hi obres de millora, de manera que actualment les deixalles s'han de portar al Centre de Tractament de Residus de Vacarisses (Vallès Occidental) i per tant el cost és superior.

Així doncs, després de les importants pujades que van tenir lloc entre 2011 i 2014, el preu mitjà de l'impost (83,7 euros) fa diversos anys que està estabilitzat excepte a les ciutats de Girona, Ceuta i Sant Sebastià, que són els únics tres municipis que van incrementar la seva taxa per sobre del 5% durant el passat exercici. En canvi, Santa Cruz de Tenerife i València són els únics que la van rebaixar. Les taxes més baixes es paguen a les ciutats de Lleó (36 euros), Alacant (28 euros) i Sòria (28 euros).

Aquestes són les dades resultants d'una anàlisi comparativa del cost de la taxa d'escombraries a 54 ciutats espanyoles realitzada per l'OCU, que posa de manifest una gran diferència entre el que es paga en unes ciutats i altres per la recollida i tractament dels residus domèstics. Unes diferències que, majoritàriament, estan relacionades amb la manera com es calcula la taxa a cada localitat.

En vint ciutats, inclosa Girona, la taxa és idèntica per a tots els domicilis, sense importar la grandària de l'habitatge o qualsevol altra consideració. En quinze més, la tarifa ve determinada pel carrer on es troba la vivenda. El valor cadastral de la propietat, en canvi, és el criteri al qual s'associa la taxa a Toledo, Burgos, Castelló i, parcialment, Pamplona, mentre que a Gijón i Vitòria es basen en les dimensions de l'habitatge. Finalment, a Saragossa, Sant Sebastià, Càceres i Sevilla la taxa està vinculada al consum d'aigua.

D'altra banda, l'OCU també assenyala que tan dispars com els preus són les bonificacions. El 70% de les ciutats analitzades compta amb algun tipus de bonificació, que gairebé sempre estan vinculades als baixos ingressos, encara que les famílies nombroses, pensionistes o llars on viuen persones amb alguna discapacitat és habitual que tinguin un tractament especial.

Així, l'OCU afirma que més publicitat d'aquestes bonificacions és fonamental perquè compleixin la seva funció social. Tot i això, encara són una excepció les ciutats que introdueixen bonificacions mediambientals: només a Girona, Oviedo, Sant Sebastià i Lleida es vincula la taxa a la participació en programes de reducció de residus, ja sigui facilitant la seva correcta separació o dirigint-se als punts nets. Segons l'OCU, seria «desitjable» promoure rebaixes en la taxa d'escombraries per afavorir la reducció i el reciclatge adequat de residus en les llars.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema