L´alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va anunciar ahir el compromís del govern de la ciutat de gestionar el servei de forma pública. «La concessió actual acaba el 2020 i crec que ha arribat el moment de sacsejar aquest model a favor d´una gestió pública al 100%. Aprofito aquest ple per comunicar el compromís d´aquest govern que a partir del 2020 la gestió de l´aigua a la ciutat serà pública al 100%», va manifestar l´alcaldessa. Madrenas fer l´anunci aprofitant el debat sobre l´adhesió a l´Associació Catalana de Municipis i Entitats per a la Gestió Pública de l´Aigua. Va agrair a la plataforma Aigua és vida i, en especial, a Pau Masramon, les seves gestions per unir-se a l´associació.

Des del 1976 la gestió de l´aigua a la ciutat està en mans privades. Entre el 1976 i el 1992 la gestió es va fer a través d´una concessió a Girona SA i, des d´aleshores fins ara, es fa a través de la societat mixta Agissa. Actualment, un jutge està investigant si hi ha hagut irregularitats.

De fet, l´alcaldessa va explicar que la decisió s´ha pres després que el consistori hagi estat uns mesos -concretament, des l´octubre passat- al capdavant de la gestió d´Agissa, per orde judicial. «Hem estat recopilant informació i hem arribat a diverses conclusions. Per això avui puc anar un pas més enllà i fer pública aquesta decisió: no treballarem per fer una nova concessió privada o semiprivada un cop finalitzi l´actual el 2020; sinó que treballarem per aprovar un model completament públic de la gestió de l´aigua. Evidentment, analitzarem les diferents possibilitats que hi ha i l´experiència en diverses ciutats per preparar el model que més s´adapti a la nostra realitat», va assegurar. Va indicar que ho traslladarà als ajuntaments de Salt i de Sarrià.

La votació servia no per iniciar els tràmits per municipalitzar el servei, sinó per adherir-se a l´Associació Catalana de Municipis i Entitats per a la Gestió Pública de l´Aigua. Tots els grups van votar-hi favorablement, excepte Ciutadans, que hi va votar en contra perquè no veu clar adherir-s´hi i el PP, que s´hi va abstenir. Concepció Veray (PP) va qualificar l´anunci de Madrenas d´electoralista i va recordar que el model mixt «no és dolent perquè sí». Diferents grups de l´oposició com ERC-MES, la CUP i el PSC van reclamar que es vagin concretant tots els detalls per portar a terme aquesta municipalització.

El debat sobre la gestió del servei va provocar tensió entre Laia Pèlach (CUP) i l´alcaldessa. La cupaire va recordar que va ser CiU qui va «impulsar una pròrroga del servei que ens ha fet perdre tots aquests anys» i que « si avui som aquí també és perquè la CUP se la va jugar portant als jutjats les irregularitats i males pràctiques en la gestió de l'aigua». Madrenas que havia recordat que va ser amb Carles Puigdemont d´alcalde quan es van encarregar les auditories per si hi havia irregularitats, va indicar a Pèlach, que el govern treballa amb «rigor i sense crits» i que en la investigació sobre el servei d´aigües, l´Ajuntament és «acusació particular».