«El gran contenidor de somnis» que representa ser el nou projecte Cúpula de les Arts Girona segons Genís Matabosch, president de la Circus Arts Foundation, començarà a prendre vida a finals de setembre al cor de la capital gironina. La carpa iglú que pretén acollir una gran diversitat d'espectacles de diferents gèneres, com el circ, el teatre i la música, estrenarà la seva activitat amb el Festival Úniques amb un total de vuit funcions de la mà de dones artistes de gran recorregut durant aquesta tardor. Les entrades del festival es poden adquirir a través de la nova pàgina web del projecte (www.cupuladelesarts.com) o bé de forma presencial a la també nova taquilla «Tot Entrades» que es va inaugurar ahir a les vuit del vespre, ubicada a la plaça Europa de Girona.

Circus Arts Foundation alçarà la Cúpula de les Arts de forma permanent a l'aparcament en desús situat a la cantonada de la carretera de Barcelona amb Emili Grahit i el passeig d'Olot en menys d'un mes de marge. El projecte, que fa aproximadament un any que s'està gestant, consisteix en una gran carpa iglú amb una capacitat per a 800 persones. El president de la fundació, Genís Matabosch, explica que l'estructura de la cúpula és «autoportant, aixecada sobre setze bases de ciment que aguanten l'alumini que subjecta l'envelat al seu damunt». Una de les característiques que més subratlla Matabosch és la gran versatilitat de la cúpula: per exemple, les fileres parells tenen un mecanisme que permet abaixar-les fent que l'espai circumdant de les rengleres imparells s'eixampli per instal·lar-hi taules. L'interior de l'iglú pot presentar múltiples formats i convertir-se en un gran amfiteatre, una passarel·la o un teatre a la italiana, entre altres. «És un espai de diàleg on es poden crear sinergies molt variades», confessa el representant del projecte, apuntant que l'espai vol acollir activitats formatives i artístiques durant el dia i espectacles, esdeveniments corporatius i actes culturals diversos durant la nit. A nivell de formació, es vol oferir un lloc d'assaig per a l'acrobàcia urbana, amb pràctiques com el parkour, que vol desplaçar-se per l'entorn urbà superant els obstacles.

La dona dalt l'escenari

El Festival Úniques estrenarà l'activitat de la cúpula amb vuit actuacions aquesta tardor. «Volíem sumar en un mateix cartell dones valentes, amb talent i capaces de comunicar a través del teatre i la música sota un nou festival», reconeix Matabosch. En aquest sentit, el programa inclou tres obres teatrals i cinc concerts encapçalats per dones. L'artista que obrirà el cicle de funcions serà Chenoa el dia 20 d'octubre amb un espectacle que s'engloba dins la gira +Humana. Sis dies després vindrà l'actriu Mont Plans amb un espectacle que «ens proposa creuar la frontera de la vida i parlar-nos del més enllà», avança el president de la fundació. L'endemà actuarà Núria Fergó, fusionada amb el cantant Felipe Garpe, sobre la base musical d'un quartet de mariachis. Poc després, el dia 28, El secret de la Lloll, de Lloll Bertran. Fent un salt al novembre, Beth arribarà el dia 16 amb el seu darrer treball, Família. El dia següent, Antonia San Juan, amb el repte d'interpretar 15 personatges diferents. L'u de desembre, La Húngara, una de les primeres dives del nou flamenc pop. La cirereta del pastís es reserva per al dia dos amb Azúcar Moreno. Les entrades es poden adquirir via web o a la taquilla «Tot Entrades» de plaça Europa que es va inaugurar ahir i on es troben les oficines de la fundació que s'ubicaven a Figueres.