L'Ajuntament de Girona porta a terme aquests dies una prova pilot a l'escola Pla de Girona per promoure la mobilitat sostenible, autònoma i segura en infants. La campanya, anomenada «Mou els peus, mou el món», s'ha fet en col·laboració amb el Consell d'Infants de Girona i la voluntat del consistori és estendre aquesta proposta a altres centres educatius del municipi. Es va presentar ahir, coincidint amb la Setmana Europea de la Mobilitat.

Un centenar de nens de cinquè i sisè de Primària reflexionaran, durant dues setmanes, sobre els avantatges i els beneficis d'anar a peu, en bicicleta, en bus o compartint cotxe a l'escola i marcaran com han arribat fins al centre en un mural en forma de serp ubicat a l'entrada del col·legi. La iniciativa, que s'anomena Traffic Snake Game, és una de les bones pràctiques que els socis del projecte europeu School Chance han intercanviat i implantat durant els primers mesos del programa.

L'alcaldessa, Marta Madrenas, va destacar que «des de l'Ajuntament s'està treballant molt intensament perquè Girona sigui una ciutat sostenible en molts sentits, també en el de la mobilitat». «Accions com el desenvolupament dels camins escolars segurs i iniciatives com la que avui presentem són dos exemples d'aquesta aposta perquè els ciutadans i ciutadanes del futur del municipi es moguin de forma sostenible per la ciutat», va afegir.

Per la seva banda, la directora de l'escola, Lluïsa Garriga, va explicar que la setmana passada les quatre classes que participen en el joc van identificar les diferents maneres d'arribar a l'escola que tenien els alumnes i es van proposar millorar en un 20% el nivell de sostenibilitat en els desplaçaments. «Ahir ja vam assolir el repte en dues de les quatre classes i avui ja hi ha tres grups que ho han aconseguit. Al nostre centre hi ha un 80% dels escolars que arriben a l'escola a peu i gran part dels que arriben en cotxe aparquen al punt de desencotxament que tenim a prop i després arriben caminant també», va destacar.

Programa europeu

El Consell d'Infants de Girona ha escollit el lema «Mou els peus, mou el món» i el logotip -unes sabates caminant- que porten impresos els nens de l'escola en unes armilles. L'Ajuntament és el soci líder del projecte School Chance, del programa Interreg Europe - Second Call, on participa juntament amb els ajuntaments de Reggio Emilia, Utrecht, Gävle i Gdansk, la Brasov Metropolitan Agency for Sustanaible Development, l'Austrian Mobility Research i la Generalitat. El projecte, que té com a objectiu incorporar la mobilitat autònoma i sostenible dels escolars a les polítiques regionals dels territoris que hi participen, està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) per al període 2014-2020.