L'Ajuntament de Sarrià de Ter està tramitant una altra multa contra la paperera Hinojosa pels sorolls que emet la fàbrica. Anteriorment, ja li havia imposat dues sancions de 900 i 12.000 euros. En aquest cas, la tercera multa es posa pels sorolls que ha generat l'activitat durant els darrers dos mesos. En paral·lel, el consistori també està pendent d'aprovar la nova ordenança d'Olors. Havia de passar pel darrer ple, però el tràmit es va frenar perquè l'empresa, en el darrer moment, va presentar-hi al·legacions.

La problemàtica dels sorolls i les males olors que desprèn Paperera de Sarrià SL -l'antiga Torraspapel- fa més d'un any que està enquistada. D'ençà que els veïns van començar a queixar-se, el febrer del 2017, l'Ajuntament ha imposat ja dues sancions al grup Hinojosa, propietari de la planta. La primera va ser de 900 euros; i la segona, de 12.000. Totes dues es van fer en base a l'ordenança de Sorolls, després de fer medicions i comprovar que se superaven els decibels permesos. Ara se n'hi afegirà una tercera, que l'Ajuntament ja està tramitant. La multa s'imposa pels sorolls que ha generat la paperera durant els darrers dos mesos. També serà de 12.000 euros.

Pendents de les olors

En paral·lel, el consistori treballa per aprovar la nova ordenança d'Olors. D'aquesta manera es vol lluitar contra les males olors que desprèn la paperera, que s'han convertit en el principal problema. L'ordenança es preveia aprovar dimarts, però el tràmit es va haver de frenar perquè, a darrera hora, Hinojosa va presentar-hi al·legacions. «Aquest retard, però, no significa en cap cas que aquesta ordenança tan necessària quedi aturada», diu l'Ajuntament, ja que la volunat és resoldre-ho el més aviat possible.

Per donar a conèixer les darreres accions que ha emprès, el consistori ha convocat una reunió amb els veïns per al proper 5 d'octubre. A més, també està a l'espera de conèixer quins són els plans -i el calendari- de la paperera per posar fi als sorolls i a les pudors (un document que es presentarà el 18 d'octubre).

L'Ajuntament també ha donat a conèixer els resultats de l'enquesta que va fer entre els veïns per recollir la percepció que tenen sobre l'activitat d'Hinojosa. S'han enquestat 516 veïns i els resultats evidencien que els sorolls i les males olors se senten arreu del poble, i «també es té constància que les pudors se senten a Sant Julià».