L'Ajuntament de Girona ha sortit al pas de l'acusació llançada pel subdelegat de l'Estat, Albert Bramon, acusant l'equip de govern de manca de "voluntat" per desencallar les reposicions pendents del TGV i l'Arxiu Històric. El regidor del projecte ferroviari i de Cultura, Carles Ribas, ha recordat que és "obligació" de l'Estat fer les obres pendents de l'alta velocitat i que, a diferència del què va dir Bramon, hi ha hagut "multitud" de reunions i correus electrònics entre l'Ajuntament, Foment i Adif.

Perquè en tingui plena constància, però, Ribas ja ha demanat formalment per carta una trobada "urgent" per tractar les obres pendents al Mas Gri, el parc Central i la reposició de plaça Espanya. I sobre l'Arxiu, el regidor subratlla que a banda del protocol, encara s'està pendent que l'Estat els faci arribar la modificació del projecte abans no hi donin el vistiplau i el signin.

Els retrets del subdelegat de l'Estat cap a l'Ajuntament de Girona -sobretot, amb el TGV- ja han tingut dues respostes per part de l'equip de govern.

La primera, a través de les declaracions de Carles Ribas; i la segona, a través de fets. I és que, avui mateix, el regidor del projecte ferroviari ha enviat cartes formals a la Subdelegació, a Foment i a Adif demanant-los una reunió "urgent" per tractar les obres pendents.

Ribas assegura que Bramon ha demostrat "manca de respecte" ja no només cap a l'alcaldessa sinó també cap a tots els gironins, "que fa deu anys que pateixen un maltractament continu per part de l'Estat" amb el TGV. El regidor recorda que fa poc temps que el subdelegat va assumir el càrrec i, per això, abans de llançar "desqualificacions", li demana que s'informi.

A Carles Ribas li preocupa que "tant PSC com PSOE" vulguin ara "intentar amagar les vergonyes" llançant la pilota damunt la teulada del consistori. "La reposició de les obres, i ho dic molt clarament, no és una qüestió que hagi de demanar l'Ajuntament, sinó que és d'obligat compliment per qui les fa", recorda el regidor, en referència als compromisos incomplerts.

Fan "vergonya"

"Segueix quedant pendent part del Mas Gri, de la zona del parc Central i tota la plaça Espanya; i tot això, és obligació de l'Estat fer-ho", afirma Ribas. Per això, el regidor del projecte ferroviari creu que les declaracions d'Albert Bramon fan "vergonya", i més encara quan diu que no li consta que hi hagi hagut reunions amb Foment i Adif. "Hi ha hagut multitud de trobades i de correus electrònics; però nosaltres no entrarem en polèmiques estèrils, sinó que buscarem solucions", diu Ribas.

I per això, el regidor assegura que si allò que vol el subdelegat és una "comunicació formal", més enllà dels e-mails, ja la té amb les cartes que avui mateix ha enviat. Ribas també li fa saber a Albert Bramon que ells no posaran més llenya al foc perquè volen "solucions" i que, si vol fer de mitjancer, serà benvingut. Però sí que li demana que, abans de tornar a parlar del què queda pendent del TGV, faci "seguiment de tot el que ha passat".

"Les seves paraules denoten manca de coneixement i delicadesa cap a la ciutat i tot allò que ha patit", diu.Pendent del projectePel què fa al nou Arxiu Històric, el regidor de Cultura admet que l'Ajuntament va rebre el protocol -Ribas parla d'un "esborrany"- per tirar endavant la permuta dels terrenys (perquè l'actual es troba al Barri Vell, al carrer Sant Josep, i el nou es construirà a Fontajau). Ara bé, Carles Ribas diu que l'Estat aquí, encara ha de fer deures. D'entrada, tancar la valoració econòmica que ha de permetre desencallar la signatura, però també modificar el projecte que hi havia inicialment per a l'Arxiu.

"Allò que no farem serà signar la permuta sense tenir la modificació del projecte, sense disposar de les valoracions econòmiques per part de l'Estat, i sense que secretari de l'Ajuntament les hagi validades", subratlla el regidor de Cultura.Per això, Ribas li diu al subdelegat que, en una altra ocasió, abans de fer valoracions, el truqui. "D'aquesta manera, potser s'estalvia posar-se en aquest fangar de manera innecessària", conclou.