Estaven de vacances i desorganitzats. Però aquesta setmana s'han començat a moure i s'han unit en contra de la Cúpula de les Arts de Girona. Els veïns a l'entorn d'aquesta estructura, sobretot quatre blocs de pisos de grans dimensions de la carretera Barcelona, es van reunir aquest dimarts per parlar sobre l'estructura i mirar si poden tirar endavant accions legals.

Són els residents d'una seixantena d'habitatges. Alguns es van assabentar que es volia aixecar aquesta instal·lació en tornar de vacances fora de Catalunya. «No hi ha hagut fair play», es queixa un dels impulsors. Es refereix tant a l'Ajuntament com als responsables de la Cúpula. Pel que fa a aquests segons, lamenten que convoquessin una reunió al mig del mes d'agost, quan hi havia gent a 12.000 quilòmetres i col·locant només alguns cartells pel carrer. Aquest impulsor indica que, inicialment, molts veïns «no es creien» que s'aixecaria aquesta carpa «de dubtós gust estètic».

Els veïns temen diverses conseqüències amb la posada en funcionament del recinte. Immediatament, els en venen dues al cap: els sorolls i els problemes de mobilitat. Sobre el primer punt, posen en dubte que la carpa tingui una bona insonoritització, un fet que els pot afectar quan hi hagi concerts amb altaveus a tota potència. La Cúpula encetarà les activitats, precisament, el 20 d'octubre, amb un concert de Chenoa. Dos dies abans, però, es farà una jornada de portes obertes.

En segon lloc, consideren que quan hi hagi activitats programades a la instal·lació, poden haver-hi problemes de mobilitat per la gran quantitat de vehicles i viantants que poden moure's per la zona. En aquest sentit, apunten que aquesta cruïlla és una de les més conflictives de la ciutat i on, precisament, l'Ajuntament va instal·lar càmeres que controlen que els cotxes no passin els semàfors en vermell com a mesura per millorar la circulació. A més, es tracta d'un dels principals punts d'accés o de sortida de l'estació d'autobusos.

Les dades del projecte

La capacitat màxima de la Cúpula és de 860 places, que es pot reduir segons el tipus d'esdeveniment per guanyar espai a l'escenari. Tindrà 14,5 metres d'alçada i un diàmetre de 28,5 metres, segons consta a la pàgina web de l'entitat propietària de la carpa, la Circus Arts Foundation. L'estructura, de doble capa, està situada a la cruïlla entre la carretera Barcelona i el passeig d'Olot de Girona. Es tracta del solar asfaltat d'una immobiliària que durant uns anys va convertir-se en un aparcament gestionat per Mifas.

Els veïns ja han contactat amb un gabinet d'advocats per tal de revisar tota la informació necessària referent al projecte i comprovar si la llicència que va concedir l'Ajuntament compleix amb tota la normativa necessària i conté tots els requisits imprescindibles per aquest tipus d'activitat. En aquest sentit, tenen previst sol·licitar tota la documentació per poder-la revisar i presentar, si s'escau un recurs. No obstant això, no descarten tampoc emprendre accions legals.

Després d'aquesta primera reunió també es va decidir crear una comissió de seguiment que estarà pendent de totes les informacions i incidències que es puguin produir per actuar quan es requereixin. L'objectiu de la creació d'aquest grup reduït de persones és no haver de convocar els veïns de tots els blocs cada cop que hi hagi novetats. A més, s'està buscant també complicitat amb altres veïns de la zona que puguin considerar que l'estructura els afecta d'una o altra manera.