L'Ajuntament de Girona va estalviar l'any passat més d'un milió d'euros en contractes d'obres i serveis amb adjudicacions a la baixa -és a dir, a empreses que van oferir rebaixes substancials, a vegades de fins al 29%- respecte el pressupost de licitació. Segons la memòria de l'àrea d'Hisenda i Règim Interior, el consistori va estalviar 713.386,84 euros en adjudicacions d'obres, així com 328.167 en serveis. De mitjana, es van aconseguir reduccions de fins al 20% en obres i de més del 12% en serveis. En tots dos casos, les rebaixes màximes que van oferir les empreses no van superar el 30%, una xifra gens menyspreable però molt per sota de les rebaixes aconseguides en plena crisi de la construcció, en què les empreses havien arribat a oferir descomptes de fins al 44%.

El preu és un dels factors principals que té en compte l'administració a l'hora d'adjudicar una obra o un servei per concurs públic. Les empreses ho saben, i per això sovint fan ofertes que rebaixen substancialment el preu de licitació previst, en aquest cas, per l'Ajuntament de Girona, amb l'objectiu d'aconseguir la feina. Això, per una banda, permet al consistori estalviar-se diners -l'any passat, més d'un milió d'euros-, però també hi ha el risc que les empreses amb ofertes molt baixes acabin fent obres de baixa qualitat o fins i tot que facin fallida i deixin els treballs a mitges, com va succeir, per exemple, amb la reforma de l'antiga central del Molí, al carrer de Santa Clara.

En les obres contractades per l'Ajuntament gironí durant el 2017 es va aconseguir, de mitjana, una rebaixa de pràcticament el 20%. Les que van aconseguir una reducció més substancial -de gairebé el 30%- van ser les obres d'ampliació de la vorera del carrer Sant Gregori, al barri de Domeny, i la millora de la pavimentació de diversos carrers de la ciutat. En el primer cas, es va aconseguir un estalvi de gairebé 22.000 euros, mentre que en el segon se'n van estalviar més de 71.000.

També va aconseguir una rebaixa substancial el contracte per a les reivindicades obres d'urbanització de la pujada del carrer Punta del Pi, a Montilivi. En aquest cas, un descompte de gairebé el 26% va permetre estalviar fins a 66.381 euros a les arques municipals. Un percentatge similar de rebaixa es va aconseguir amb les obres de connexió del carril bici entre Pont Major i Campdorà: un 25,45%, el que va suposar un estalvi del 25,45% per a l'hisenda municipal.

Rebaixes en els serveis

Pel que fa als serveis, la mitjana de rebaixa aconseguida va ser del 12,49%. En aquest cas, la principal rebaixa -de gairebé el 30%, i que va suposar 119.783 euros- es va obtenir en la contractació del servei de manteniment preventiu de la xarxa d'enllumenat públic exterior al municipi. Una altra reducció important, del 22%, es van aconseguir en els diferents contractes del servei de manteniment de jardins, parcs i arbrats de les zones urbanes.