Girona celebrarà l'Any del Xuixo. L'objectiu és reivindicar i donar a conèixer aquest dolç tan típicament gironí just l'any en què se celebra el seu centenari, ja que tot indica que el seu naixement es va produir a l'antiga pastisseria Puig -que es trobava situada al carrer Cort Reial- pels volts de 1918. Segons explica la família Puig, la creació va veinr de la mà d'Emili Puig amb la col·laboració d'un refugiat francès, potser desertor de la Gran Guerra, que va acabar just aquell any.

El comissari de l'exposició serà el periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós. Segons va explicar, el tret de sortida a l'any tindrà lloc el proper 23 d'octubre, quan s'instal·larà una placa commemorativa per recordar on hi havia la pastisseria Puig. Un dels plats forts, però, arribarà durant el Fòrum Gastronòmic, ja que el dia 18 de novembre se celebrarà en aquest marc un concurs universal de xuixos. A més, al llarg de l'any es faran demostracions gastronòmiques -"xuixcooking"-, cursos als centres cívics, s'editarà un libre, es farà un vídeo promocional i l'Ajuntament de Girona tindrà xuixos a totes les recepcions oficials.

En principi, l'Any del Xuixo es tancarà l'any vinent amb la Marxa del Xuixo que organitza, com cada any, l'Oncolliga. Tot i això, els seus organitzadors expliquen que es tracta d'una efemèride dinàmica i que encara pot sumar noves iniciatives.

L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha agraït la participació de tots els flequers, pastissers i entitats que faran possible la celebració d'aquest Any. "Ens fa il·lusió dotar Girona d'un nou relat, d'un producte a partir del qual explicar-nos", ha assenyalat Madrenas.