Girona celebrarà l'Any del Xuixo amb l'objectiu de reivindicar i donar a conèixer aquest dolç tan típicament gironí. I ho farà, precisament, aquest 2018, quan se celebra el seu centenari, ja que el xuixo va néixer a l'obrador de l'antiga pastisseria Puig, situada al carrer de la Cort Reial, el 1918. Segons la família Puig, el seu creador va ser Emili Puig en col·laboració amb un refugiat francès, potser desertor de la Gran Guerra, que va passar uns dies a Girona.

El comissari de l'Any serà el periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós. El tret de sortida es donarà el proper dimarts, 23 d'octubre, amb la descoberta d'una placa commemorativa a l'indret on es situava l'antiga pastisseria Puig, al carrer de la Cort Reial número 19. Un dels plats forts, però, arribarà el 18 de novembre, ja que en el marc del Fòrum Gastronòmic se celebrarà un concurs internacional de xuixos per trobar «El Millor Xuixo del Món». La competició, a la qual ja es poden inscriure flequers i pastissers, es disputarà de dotze a dues del migdia i els resultats s'anunciaran just abans de la conferència que oferirà Joan Roca. Les inscripcions es tancaran el dia 12 de novembre.

A més, al llarg de l'any es faran demostracions gastronòmiques - «xuixcooking»-, cursos als centres cívics, s'editarà un libre, es farà un vídeo promocional i l'Ajuntament de Girona tindrà xuixos a totes les recepcions oficials. En principi, l'Any del Xuixo es tancarà l'any vinent amb la Marxa del Xuixo 2019 que organitzarà, com cada any, l'Oncolliga. Tot i això, els seus organitzadors expliquen que es tracta d'una efemèride dinàmica i que encara pot sumar noves iniciatives.

L'alcaldessa, Marta Madrenas, va agrair ahir la participació de tots els flequers, pastissers i entitats que faran possible la celebració d'aquest Any. «Ens fa il·lusió dotar Girona d'un nou relat, d'un producte a partir del qual explicar-nos», va assenyalar Madrenas, que va confessar que el xuixo és un dels seus dolços preferits. «Es tracta del producte alimentari que més identifica Girona i és important posar-lo en valor perquè sigui més visible arreu i s'aprofundeixi en el seu coneixement», va afegir l'alcaldessa.

Per la seva banda, Garcia-Arbós va subratllar que «l'Any del Xuixo és una reivindicació del xuixo sense nostàlgia i amb voluntat de millora». De fet, va assegurar que les noves tecnologies aplicades al món del xuixo en poden millorar el gust i fer-los més saludables. El dia 18 de novembre es podrà comprovar en el concurs del Fòrum Gastronòmic.