La Policia Nacional I amb aquesta actuació també ha desarticulat una organització dedicada al tràfic i explotació sexual de dones veneçolanes a Catalunya.

Els agents han arrestat a Girona quatre persones que formaven part de l'organització. Les investigacions van tenir el seu origen en una trucada anònima d'auxili, que va fer una de les noies, al telèfon contra el tràfic 900 10 50 90.

La policia destaca que l'organització captava les dones a Veneçuela, on ja compten amb un altre negoci de prostitució. I escollien joves en situació d'extrema pobresa a qui enganyaven i després traslladaven a Espanya. Per tal que no els enxampés la policia, el grup criminal utilitzava diversos aeroports catalans on les noies arribaven com a turistes. I després quan arribaven, les traslladaven a una casa de la ciutat de Girona on eren vigilades, entre altres. Llavors, les explotaven sexualment en un pis de la ciutat de Girona. Que originàriament es feia passar per un centre de massatges, però en canvi, era un punt de prostitució. Està situat a l'avinguda Jaume I de Girona.

Tota la investigació va començar el mes de juny, quan la Policia Nacional va rebre una trucada al telèfon específic i gratuït contra el tràfic d'éssers humans una trucada anònima, d'una víctima, que va alertar de la situació d'angoixa i desesperació en què es trobava.

Estava tan aterrida que no es va atrevir a deixar cap telèfon de contacte, ni direcció on poder ser localitzada. Per tot això, van començar les investigacions i van poder situar les víctimes a la província de Girona. Aquí la policia va comptar amb l'ajuda de la Fiscalia Especialitzada en Estrangeria.

Finalment van poder localitzar l'autora de la trucada d'auxili i gràcies a la informació facilitada per ella, també van poder alliberar i donar protecció a les altres tres dones més, compatriotes seves, que havien estat captades a Veneçuela i portades a Espanya sota la promesa de treballar a Catalunya i poder guanyar diners amb què ajudar els seus familiars. Les víctimes tenen entre 20 i 30 anys.

Joves en extrema pobresa

L'organització investigada segons ha pogut indagar la Policia Nacional manté part de l'aparell de captació a Veneçuela, on gestiona un altre negoci a la prostitució.

És aquí on localitzen a les víctimes oferint-los la possibilitat de treballar a Espanya, sota la promesa d'una vida millor i guanyar quantitats importants de diners. Un cop enganyades, des de la part de l'organització radicada a Catalunya es finançaven els viatges, sempre en qualitat de turistes per no aixecar sospites i proporcionant-diners. Se'ls alliçonava de les preguntes que havien de respondre en passar el control policial de diferents aeroports de l'espai Schengen. Posteriorment eren portades a Catalunya.

Un cop aquí, eren recollides per un membre de l'organització en llocs allunyats de l'aeroport, essent posteriorment traslladades a una casa a Girona, on les obligaven a dormir, no deixant-les sortir soles i retirant els diners prestats. Alhora, els feien saber que havien adquirit un deute desmesurada a la qual haurien de fer front.

Vigilades pels proxenetes

Tal era el control que exercien sobre les víctimes que els explotadors traslladaven diàriament des del seu lloc de residència al local on eren obligades a prostituir-se del centre la ciutat. I un cop finalitzada la jornada de treball , també les recollien.

Així no les perdien de vista un sol moment i a més, es quedaven el benefici de la prostitució i només els deixaven pocs diners per contribuir a les despeses del seu allotjament. Era tal la por que els deien que s'havia produït l'assassinat del germà d'una víctima, a Veneçuela, com a represàlia al fet d'haver fugit aquesta del control de l'organització.

Aquest dilluns es van detenir els quatre membres de l'organització criminal a Girona, dos homes i dues dones. !ue van ser posats a disposició judicial.

Les investigacions van ser desenvolupades pel Grup III de la UCRIF, de la Brigada Provincial d'Estrangeria i Fronteres de Barcelona, en col·laboració amb la UCRIF de la Comissaria Provincial de Girona

Dia Europeu

Avui se celebra el Dia Europeu Contra el Tràfic d'Éssers Humans i per part de la Policia Nacional s'ha procedit a difondre cartells per seguir donant a conèixer els mecanismes, totalment anònims i que no deixen cap rastre detectable en telefonia, de protecció amb que compten les víctimes i totes les persones que puguin sospitar de situacions d'explotació il·legal, alertant a la Policia Nacional de les mateixes.